Deputatul PNL Virgil Popescu, care este și vicepreședintele comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților, a cerut de câteva zile să fie introdusă o virgulă la articolul 18 din Legea offshore, pentru că absența acesteia modifică sensul, iar asta ar putea duce la pierderea unor bani la bugetul de stat.

Discuțiile, așa cum pot fi citite în stenograma ședinței Biroului Permanent al Camerei Deputaților, au fost următoarele:

Este vorba de amendamentul privind predictibilitatea şi stabilitatea. Toţi am votat acest amendament, toate grupurile parlamentare şi prin el am explicat, eu sunt cel care am explicat la microfonul Camerei Deputaţilor, că predictibilitatea şi stabilitatea înseamnă că impozitele pe care le-am introdus prin prezenta lege rămân pe perioada acordurilor petroliere existente, valabile. Din textul care l-am văzut publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor cu privire la această lege şi care ulterior înţeleg că a plecat la promulgare, lipseşte o virgulă, după părerea mea care, textul nu mai devine, nu mai înseamnă exact acelaşi lucru, ba din contră poate însemna chiar şi mai rău pentru Statul Român, dacă e interpretare mai tendenţioasă. Şi am solicitat Secretariatului general, într-o primă etapă, şi am revenit cu solicitare Biroului permanent, pentru a îndrepta această eroare materială”, a afirmat liberalul.

În replică, vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a spus că el a citit în plen legea așa cum i-a fost transmisă și că actul normativ a fost promulgat astfel încât nu mai poate fi schimbat.

Eu am condus şedinţa şi am citit în plen amendamentul aşa cum mi-a fost transmis. Deci, pe stenogramă, şi la plen şi în dezbateri a apărut amendamentul aşa cum a fost înaintat. Ulterior, la două sau la trei zile, s-a constatat că de fapt ar fi dorit altceva faţă de ce au prezentat în plen (…) atâta timp cât legea a fost promulgată şi a fost promulgată în formula care a fost adoptată în Cameră, solicitarea colegului nostru este lipsită de obiect”, a spus Iordache.

La insistențele liberalului Virgil Popescu că absența unei virgule „schimbă sensul” legii, liderul Camerei Deputaților, Liviu Dragnea (PSD), a spus că poate fi inițiat un nou proiect de lege „cu această virgulă” și că social-democrații nu împărtășesc ideea potrivit căreia în lege s-a strecurat o eroare.

Vreau să vă spun doar că noi nu ne însuşim această abordare, că este o eroare. Noi nu ne însuşim asta”, a arătat Dragnea.

Cum aţi citit cu virgulă sau fără virgulă? Le-aţi arătat la toţi cei două sute de parlamentari textul şi au văzut că-i cu virgulă sau fără virgulă? Haideţi să, de asta v-am spus şi la telefon atunci domnul preşedinte. Cum aţi citit cu virgulă sau fără virgulă, că nu vorbim de un text văzut de fiecare, unde e, cum aţi citit dumneavoastră virgula? Un text la prima vedere cu o formulare destul de lungă, în condiţiile în care înainte a fost exprimat, spus, vreo zece minute de către mine explicat, şi luat cuvântul de către toţi vorbitorii după. Cum spuneţi că aţi citit dumneavoastră un text fără virgulă?”, l-a întrebat Popescu pe Iordache.

Vicepreședintele Camerei Deputaților i-a răspuns: „Dacă avea virgulă, citeam virgula ca să ştiţi. Spuneam cuvântul, virgula şi aşa mai departe. Am spus virgulă? Nu”.

Dragnea a spus ironic că „teoria virgulei era o teorie la care trebuia să ajungem”.

Nu înseamnă că majoritatea parlamentară sau PSD-ul respinge ideea virgulei. Că şi teoria virgulei, era o teorie la care trebuia să ajungem. Nu înseamnă că o respingem. Dar, dacă se poate face această modificare, dar dacă se decide să se facă această modificare, nu se poate face decât prin procedura normală. Şi anume, proiect de lege de completare sau modificare a acestei legi şi introducem virgula, punct. Altfel nu avem. Aşa putem discuta orice teorie. Putem acuza pe oricine, putem dezvolta de aici că nu ştiu ce grup infracţional a fost, care a scos virgula, sincer. Adică vreau să înţelegem lucrul acesta. Sunt lucruri care se pot face şi lucruri care nu se pot face”, a indicat acesta.

Despre ce articol este vorba:

”Art. 18. – Titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi li se aplică, pe toată perioada derulării acestora, nivelul de redevenţă, cotele procentuale de redevenţă petrolieră, pragurile de producţie brută aferente acestor cote şi regimul fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltareexploatare şi abandonare desfăşurate în baza acordurilor existente la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Corect este:

”Art. 18. – Titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi li se aplică, pe toată perioada derulării acestora, nivelul de redevenţă, cotele procentuale de redevenţă petrolieră, pragurile de producţie brută aferente acestor cote şi regimul fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare desfăşurate în baza acordurilor, existente la data intrării în vigoare a prezentei legi.”

 

Articolul precedentPreot fals a furat bani din două biserici în Mehedinți
Articolul următorI-a făcut de râs: managerul spitalului din Orșova a afișat la poartă numele consilierilor care nu ajută instituția