CEASUL REPARAT PE BANII MINISTERULUI CULTURII NU SUPORTĂ CODUL GALBEN

„CEASUL CENTENAR”, ianugurat cu mare fast chiar de 1 decembrie anul trecut, s-a blocat ieri după amiază! Timp de mai bine de 18 ore, nimeni nu a sesizat defecțiunea. Prefectul a aflat că i-a stat ceasul abia când jurnaliștii filmau. Totuși, a durat doar câteva minute și ceasul reparat pe banii Ministrului Culturii a fost repornit. Prefectul spune că de vină ar fi codul galben, pe care mecanismul nu îl suportă de nicio culoare.

Taman de 1 Decembrie 2018, când România sărbătoarea Centenarul Marii Uniri, Instituția Prefectului Mehedinți lansa, cu mare fast și cu invitați de marcă, „CEASUL CENTENAR”. Este vorba, de fapt, de un ceas cocoțat pe clădirea palatului Administrativ din Severin, deasupra de sediul Prefecturii. A fost conceput în anii comunismului când aici era sediul Comitetului Central al PCR.

Ani de-a rândul, ceasul îi zorea pe muncitorii care mergeau sau se întorceau de la multele întreprinderi cu faimă din zonă. De vreo 15 ani, însă, a încremenit în degradare și uitare. L-a scos din uitare prefectul de Mehedinți, Nicolae Drăghiea, dar nu oricum, ci pe banii Ministerului Culturii. Mai exact, Instituția Prefectului Mehedinți a depus un proiect în cadrul Programului CENTENAR derulat de Ministerul Culturii. Cum și de ce, numeni nu a priceput, dar proiectul a fost admis de minister, deși nu era unul cultural și nu avea legătură cu CENTENARUL. Singura astfel de legătură era doar denumirea proiectului: „CEASUL CENTENAR”!

Ceasul cântă Imnul Național, dar și Imnul Unirii, „Treceți batalioane române Carpații!”, îndeajuns cât să scoale din somn toți locuitorii din blocurile învecinate cu Palatul Administrativ. În plus, ceasul mai arată temperatura, data și anunță starea vremii. Ceasul a mers cât a mers, dar acum a clacat. S-a întâmplat timp de mai bine de 18 ore. Mai exact, activitatea mărețului ceas a încetat în ziua de 22 ianuarie, la ora 15 și 29 de minute. În dimineața zilei de 23 ianuarie, în jurul orei 9:00, mai mulți trecători au observat minunăția și s-au arătat surprinși. Evident, jurnaliștii au filmat ceasul înțepenit, dar în timp ce filmau prefectul se uita pe geam. Și s-a panicat, drept pentru care, în doar 5 minute, ceasul a pornit din nou. Prefectul spune că a fost doar o banală defecțiune, cauzată, cel mai probabil, de introducerea informațiilor despre codul galben de ninsoare.

„A fost un incident din funcționare, ieri după amiază, ceasul este în garanție, au venit specialiștii, pentru că noi nu avem voie să umblăm la el, iar în acest moment a fost repus în funcțiune. Probabil s-a dereglat ceva în momentul în care am introdus și alte informații, respectiv codul galben pentru ieri și pentru astăzi. S-a blocat întreg sistemul”, a explicat prefectul de Mehedinți, Nicolae Drăghiea.

Așadar, putem spune că de vină a fost codul galben pentru blocarea mecanismului de la celebrul ceas. Ceasul a fost reabilitat pe baza unui proiect dedicat, culmea, centenarului, chiar dacă, nici până acum nimeni nu a prea înțeles ce legătură are ceasul respectiv cu Centenarul Marii Uniri. Severinenii nu s-au oboist, totuși, să pună prea multe întrebări, ci, dimpotrivă, au concluzionat că e bine că avem din nou ceas la Prefectură.

Articolul precedentPeste 400 de cazuri de pneumopatii acute în ultima săptămână în Mehedinți
Articolul următorIluminat arhitectural la Cetatea Medievală a Severinului