Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat data de 23 decembrie 2020 ca dată probabilă pentru acordarea autorizației condiționate de punere pe piață pentru vaccinul împotrivaCOVID-19produs de BioNTech și Pfizer, CNCAV are în vedere primirea vaccinului în România în perioada 26-31 decembrie 2020.

Zece spitale COVID de fază  1 vor primi primele doze de vaccin care vor sosi în România, în perioada 26-31 decembrie, transmite Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Centrul național de primire și stocare al dozelor de vaccin este Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din București. Dozele de vaccin alocate primei tranșe “simbolice” vor fi alocate pentru vaccinarea personalului medical din cele 10 unități medicale de fază I, conform ordinului MS nr 555 din 3 aprilie 2020.În această primă tranșă simbolică, România urmează să primească 10.000 de doze, iar în ianuarie sunt așteptate aproximativ 600.000 de doze, potrivit ministrul Sănătății.

Celor zece spitale care vor primi primele doze de vaccin:

 Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase

 București – Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“

 București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș“ (inclusiv secția externă modulară Pipera)

 Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj-Napoca

 Constanța- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța

Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“, Craiova

Iași – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase

 Maramureș – Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr Nicolae Rustea”, Baia Mare

 Suceava – Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava

Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș“, Timișoara (inclusiv secția exterioară a acestui spital – secția clinică de recuperare cardiovasculară – din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara)

GCS precizează că avizarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din București ca centru național de stocare al vaccinurilor împotriva COVID-19 este în curs de realizare, fiind finalizate toate etapele de amenajare a spațiilor, inclusiv montarea ultracongelatoarelor de stocare la -80 ° C, iar până vineri, 18 decembrie 2020, vor fi finalizate la nivelul CNCAV procedurile de lucru care privesc activitățile medicale și logistice desfășurate pe parcursul campaniei de vaccinare.

Tot în această perioadă vor începe activitățile de training a personalului vaccinator. Se estimează că toți membrii echipelor de vaccinare vor realiza acest training până cel târziu pe data de 25 decembrie 2020,

Sursa: Realitatea de Constanta

Articolul precedentZilele libere legale în 2021 
Articolul următorBilanț coronavirus 18 decembrie: 5.340 de cazuri noi, 188 decese, 1.270 pacienți în ATI