Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat acordarea de autorizaţii de înfiinţare pentru noi capacităţi energetice cu 97 MW.

Una dintre acestea se va înființa pe platforma Oltchim, din Râmnicu Vâlcea.

Chimcomplex va construi o centrală în cogenerare de înaltă eficienţă cu o capacitate de 46,2 MW, amplasată pe platforma fostului combinat Oltchim.

Autorizaţia are termen de valabilitate 30 de luni.

ANRE a emis și alte autorizații pentru centrale fotovoltaice în judeţele Bacău și Mehedinţi.
 
„Construirea unei centrale termice în cogenerare de înaltă eficiență rezolvă problema încălzirii pe termen lung a municipiului Drobeta Turnu Severin.
 
Din punct de vedere tehnic, centrala va avea următoarea echipare:

– 8 motoare termice de către 4,4 MWe + 3,7 MWt (3,2 Gcal) fiecare
– 1 cazan de apă fierbinte (CAF) de 30 Gcal/h
– 1 cazan de apă fierbinte (CAF) de 20 Gcal/h
– 1 cazan de apă fierbinte (CAF) de 10 Gcal/h

Valoarea investiției este de 59 milioane euro inclusiv TVA și avem în acest moment două variante de finanțare:

1. Prin OU 53/2019 privind finanțarea investițiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea și extinderea sau înființarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităților – 85% din valoarea investiției prin sume transferate de la Guvern și 15% de la bugetul local

2. Fonduri europene Axa 10.D Decarbonificare – finanțare 70% bani europeni și 30% fonduri de la bugetul local. 

În funcție de prețul la gaze și prețul curentului electric produs de noua centrală, preconizăm un preț al gigacaloriei în jurul valorii de 250 lei inclusiv TVA. Ținta noastră este ca prețul gigacaloriei să fie mai mic decât cel produs prin centrale de apartament pe gaz.” a declarat primarul din Severin, Marius Screciu.

Reprezentanţii ANRE au specificat faptul că vor continua analiza capacităţilor de producere a energiei electrice şi publică, în mod regulat.

 

Articolul precedentVasile Dîncu a demisionat din funcția de ministru al Apărării după declarațiile controversate referitoare la Rusia
Articolul următorEvitați să plecați singur la drum! O turistă nu a mai găsit drumul de întoarcere! A fost găsită de Salvamont Mehedinți