Românii din Italia au întâmpinat o serie de probleme la depunerea proiectelor pe Start-up Diaspora, motiv pentru care solicită prelungirea termenului  limită de depunere a proiectelor pentru programul de finanțare nerambursabilă Start-up Nation 2018-2019, stabilit pentru data de 12 februarie 2019.

Într-o scrisoare adresată Ministerulului, pentru Românii de Pretutindeni și Ministerului pentru Mediul Afacerilor, Comerțului și Antreprenoriatului, o asociație a românilor care trăiesc în Italia semnalează problemele pe care le-au întâmpinat la Oficiul Registrului Comerțului Teritorial din România atunci când au vrut să înmatriculeze o societate comcercială. Se vorbește în aceeași scrisoare și despre metodologia și procesul de înregistrare a românilor din diaspora la proiectul Start-Up Nation.

<<Românii din străinătate, invitați cu atâta râvnă să investească în țară, chiar și prin diferitele programe de start-up dedicate, se lovesc de incompetența și incapacitatea profesională a “funcționarilor” de la Registrul Comerțului de a înțelege și aplica prevederile legislative în vigoare referitoare la Ordinul nr. 2594/C din 10 octombrie 2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modul de ţinere a registrelor comerţului, de efectuare a înregistrărilor şi de eliberare a informaţiilor.  Să le transmită cineva, poate chiar printr-o circulară sau “ordonanță de urgență rezervată” precizarea că: românii din străinătate, care au accesat programele de start-up, nu sunt străini, iar investițiile ce le doresc a le face nu sunt investiții cu capital străin (cu excepția cazurilor specifice)>>, declară Leontin Cojocea, preşedintele Asociaţiei CASCRI (Centrul de Asistenţă şi Servicii a Cetăţenilor Români în Italia).

Concret, Leontin Cojocea spune că procedurile aplicate, cu referire directă la înregistrarea activităților comerciale la Oficiul Registrului Comerțului Teritorial din România și regulille generale privind înmatricularea societăţilor comerciale, în cazul cetățenilor români din străinatate, sunt aplicate de către funcționarii ghișeelor instituției în mod defectuos și în neconformitate cu prevederile legislative în vigoare, în materie de înmatriculare a societăţilor comerciale. În plus, birocrația excesivă îngreunează mult acțiunea de înmatriculare a unei societăți comeciale.

De aceea, românii din diasporă solicită reglementări clare a normelor metodologice aplicate cu privire la înmatricularea societăţilor comerciale, în cazul solicitanților cetățeni români din străinătate și prelungiriea termenului limită de depunere a proiectelor pentru programul de finanțare nerambursabilă Start-up Nation 2018-2019, stabilit pentru data de 12 februarie 2019.

„Solicităm convocarea în ședință comună de lucru, în regim de urgență, a domnului Ștefan – Radu Oprea, ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și adoptarea unor măsuri imediate care să permită uniformizarea procesului aplicativ, la nivel național, în ceea ce privește înregistrarea la Oficiul Registrului Comerțului Teritorial din România și regulille generale privind înmatricularea societăţilor comerciale”, mai spune Leontin Cojocea.

Articolul precedentASFALT SURPAT PE PE O STRADĂ RECENT REABILITATĂ
Articolul următorS-a deschis primul târg de nunţi din acest an de la Turnu Severin