Cercetătorii de la CERN au anunțat repornirea acceleratorului de particule pentru a detecta materia întunecată.

Fizicienii de la CERN speră că reluarea acestor coliziuni de particule subatomice îi va ajuta să descopere aşa-numita „materie întunecată” care se află dincolo de universul vizibil. 

Acceleratorul de particule LHC urmează să funcţioneze până la o nouă oprire pentru mentenanţă, programată în intervalul 2025-2027. 

Oamenii de ştiinţă de la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară au anunțat că vor reporni acceleratorul de particule Large Hadron Collider (LHC), un dispozitiv cu lungimea de 27 de kilometri care a contribuit la descoperirea bosonului Higgs, după ce închiderea sa, dispusă pentru realizarea unor activităţi de mentenanţă şi de actualizări tehnologice, a fost prelungită din cauza unor amânări provocate de pandemia de COVID-19, anunță Reuters.

Repornirea LHC este o procedură complexă, iar cercetătorii au dezvăluit că vor deschide sticle de şampanie, dacă totul va funcţiona conform planurilor, în camera de control a acestui accelerator, în care se află obiecte ce marchează realizări ştiinţifice deosebite, inclusiv descoperirea evazivei particule subatomice în urmă cu un deceniu.

„Repornirea nu înseamnă o simplă apăsare pe un buton. Ea vine cu un anumit sentiment de tensiune, de nervozitate”- Rende Steerenberg, șeful operaţiunilor din camera de control

Reptezentanții CERN anunță și că printre dificultăţile potenţiale ale acestei proceduri se află descoperirea unui blocaj, contractarea materialelor cauzată de o modificare a temperaturii cu aproape 300 de grade şi probleme cu miile de magneţi care ţin miliarde de particule într-un fascicul compact în timp ce circulă în acest tunel subteran construit la graniţa dintre Franţa şi Elveţia.

„Pentru ca fasciculul să circule în tunel, toţi acei magneţi trebuie să îndeplinească funcţiile potrivite şi în momentele potrivite”- Rende Steerenberg 

Coliziunile LHC observate la CERN între anii 2010 şi 2013 au adus dovada ce atestă existenţa unei particule căutate de mult timp de oamenii de ştiinţă, bosonul Higgs, despre care se crede că, alături de câmpul său energetic, a jucat un rol vital în formarea Universului după Big Bang în urmă cu 13,7 miliarde de ani.

Însă multe alte detalii sunt încă nedescoperite.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că materia întunecată are un grad de prevalenţă de cinci ori mai mare decât materia obişnuită, însă nu absoarbe, nu reflectă şi nu emite lumină. Până acum, ea nu a putut fi detectată într-o manieră directă.

„Vom creşte considerabil numărul coliziunilor şi, de aceea, probabilitatea de a face noi descoperiri va creşte la rândul ei”- Rende Steerenberg

Acceleratorul de particule Large Hadron Collider (LHC) al Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), cel mai mare şi cel mai puternic accelerator de particule din lume, situat în apropiere de Geneva, a fost repornit vineri după mai mult de trei ani de lucrări destinate să-i sporească puterea şi să deschidă astfel calea către noi descoperiri.

Articolul precedentMedicii recomandă moderație la masa de Paști
Articolul următorMesajul președintelui UMPMV, general (r) Gabriel Oprea, de Paște: Fie ca iubirea Lui Hristos pentru oameni să ne facă mai înțelepți