CONDUCEREA AFIR CONFIRMĂ: LA MEHEDINȚI, INCULPAȚII ÎMPART ȘI GESTIONEAZĂ FONDURI EUROPENE. CLUBUL PENALILOR DE LA AFIR CRAIOVA

Portalul realitateademehedinti.net a dezvăluit, cu puțin timp în urmă, componența penală din subordinea Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) 4 Sud-Vest Craiova. Centrul este condus de mehedințeanul Dorel Stăicuț. Tot la acea vreme, am cerut un punct de vedere, în baza Legii 544/2001, de la conducerea centrală a AFIR. Funcționarii de acolo au încercat să acopere adevărul. Ei recunosc, cu subiect și predicat, că oficiile județene de la Mehedinți și Gorj sunt pline de penali. Inculpați în dosare de corupție împart fondurile europene!

În oficiile județene din subordinea CRFIR 4 Sud-Vest Craiova, densitatea inculpaților nu pare să deranjeze pe nimeni. Mulți dintre angajații Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Mehedinți, spre exemplu, au fost trimiși în judecată în dosare penale grele. Dosarele au ca obiect infracțiuni de corupție. Aceștia orbitează în jurul unor primari cu greutate din județ, împreună cu care au rulat zeci de milioane de lei. Culmea este că, în loc să fie suspendați din funcție, angajații AFIR lucrează liniștiți fără a fi suspendați. Ei gestionează bani europeni, dar figurează ca inculpați în dosare de corupție cu același gen de fonduri. Acești oameni împart cu dărnicie și gestionează zeci de milioane de euro, dar conducerea centrală a AFIR îi acoperă cu indulgență. Cică beneficiază de prezumția de nevinovăție!

La Mehedinți, lotul de inculpați cuprinde o mare parte din personalul OJFIR, în frunte cu directorul Darius Alexandru Moldoveanu. Printre angajații din lotul penal se numără și două dintre finele diectorului regional, șeful CRFIR 1 Sud-Vest Craiova, Dorel Stăicuț. În cele mai celebre dosare penale, în care angajații OJFIR Mehedinți sunt inculpați, regăsim primari mehedințeni celebri. Unul dintre ei, Lucian Coandă – primarul comunei Bâcleș, a ieșit destul de șifonat din procesele penale. El s-a ales cu o atragere a răspunderii de 3.800.000 de lei. Pentru o firmă care s-a înfruptat din fondurile venite de la AFIR!

Clubul penalilor, prezentat de realitateademehedinti.net și confirmat de AFIR

Clubul penalilor la oficiul județean din județul din care provine directorul AFIR Craiova, Dorel Stăicuț, și chiar ministrul Agriculturii, Petre Daea, adică taman județul Mehedinți, este deschis de însuși directorul OJFIR Mehedinți, Darius Alexandru Moldoveanu. El figurează ca inculpat în dosarul penal nr. 2010/54/2017, aflat pe rolul Curții de Apel Craiova, având ca obiect infracțiuni de corupție.

Dosarul are termen pe data de 5 noiembrie 2018. În același dosar, mai apar ca inculpați Șchiopu Giza, Popescu Doru Adrian și Burcă Raluca, iar AFIR s-a constituit ca parte civilă. Componența lotului penal din acest dosar este una cât se poate de interesantă. Astfel, doamnele Raluca Burcă și Giza Șchiopu sunt finele directorului Centrului Regional al AFIR, de la Craiova, Dorel Stăicuț.

Într-un alt dosar penal, aflat de această dată pe rolul Tribunalului Mehedinți (4802/101/2016), se regăsesc alți angajați ai OJFIR Mehedinți. Aceștia au calitatea de inculpați. Este vorba de: Coifan Cătălin Virgil, Brează Ileana, Șteanță Dumitru Cosmin, Surdilă Eugen, Iovici Cornelia și Șerdin Adelina. Aceștia sunt colegi de dosar penal cu Rafael Dunărințu, primarul orașului Baia de Aramă.

Ce spune AFIR, ca răspuns la solicitarea noastră?

Am întrebat conducerea centrală a AFIR: „Cum explicati faptul că cea mai mare parte a angajaților (funcționarilor) de la AFIR Mehedinți și o parte din cei de la Oficiul Județean din Gorj sunt inculpați în mai multe dosare penale, vizând infracțiuni de corupție?”

Răspunsul este unul uluitor: „Din întreg personalul încadrat la Oficiile Județene pentru Finanțarea Investitiilor Rurale din Mehedinți – 24 angajați, și Gorj – 19 angajați, un număr redus de angajați sunt inculpați în dosare penale (OJFIR Mehedinți – 5 angajați, OJFIR Gorj – 6 salariați), iar aceștia, până la finalizarea proceselor, beneficiază de prezumția de nevinovăție”.

Cu alte cuvinte, pentru AFIR problema cea mai gravă nu este aceea că fondurile europene sunt gestionate de inculpați, ci faptul că ei sunt puțini, doar 5 la Mehedinți și 6 la Gorj! Totuși, AFIR recunoaște că deține câte un lot de penali în fiecare din cele două județe ale Olteniei.

AFIR minte cu nerușinare, la numărarea penalilor

AFIR minte cu nerușinare: Cei 5 inculpați din OJFIR Mehedinți, indicați de ei, sunt de fapt 10. Doar că, între timp, o parte dintre ei au fost mutați cu serviciul la Centrul Regional din Craiova și poate de aceea nu ies la număr. Cei 10 inculpați în dosare de corupție cu fonduri europene, angajați ai CRFIR, sunt următorii : Darius Alexandru Moldoveanu, Șchiopu Giza, Popescu Doru Adrian, Burcă Raluca, Coifan Cătălin Virgil, Brează Ileana, Șteanță Dumitru Cosmin, Surdilă Eugen, Iovici Cornelia și Șerdin Adelina.

Pe de altă parte, și mai grav, AFIR încearcă să ne ducă pe mai multe piste greșite și se ascunde în spatele unor așa-zise performanțe constând în atragerea fondurilor europene. Mai mult, la întrebări mai delicate, precum concediile medicale prelungite ale directorului AFIR Craiova, Dorel Stăicuț, AFIR invocă incidența datelor cu caracter personal, așa cum face și în cazul rezultatelor evaluărilor anuale ale directorului Stăicuț.

Vă prezentăm întrebările adresate AFIR, în baza Legii 544/2001 și răspunsurile date:

„Referitor la solicitarea dvs. de informații formulată în baza Legii 544/2001 privind activitatea Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 4 Sud – Vest (CRFIR 4 Sud – Vest) și a Directorului general adjunct, vă comunicăm punctual următoarele aspecte:

Solicitare: Volumul fondurilor atrase prin AFIR CRAIOVA, în ultimii doi ani, prin comparație cu celelalte centre regionale din țară;

Răspunsul AFIR: În perioada 2016 – 2018, la nivelul CRFIR 4 Sud – Vest, au fost efectuate către beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) plăți în valoare totală nerambursabilă de aproximativ 293 milioane de euro.

Solicitare: Dacă directorul AFIR CRAIOVA, Dorel Stăicuț, a fost în concediu medical în ultimele 3 luni, perioada;

Răspunsul AFIR: Directorul general adjunct al CRFIR 4 Sud – Vest a asigurat conducerea centrului regional în ultimele 3 luni conform regulamentelor instituției. De asemenea, precizăm că situația concediilor medicale ale personalului nu reprezintă informații de interes public.

Solicitare: Cum explicati faptul că cea mai mare parte a angajaților (funcționarilor) de la AFIR Mehedinți și o parte din cei de la Oficiul Județean din Gorj sunt inculpați în mai multe dosare penale, vizând infracțiuni de corupție?

Răspunsul AFIR: Din întreg personalul încadrat la Oficiile Județene pentru Finanțarea Investițiilor Rurale din Mehedinți – 24 angajați  și Gorj – 19 angajați, un număr redus de angajați sunt inculpați în dosare penale (OJFIR Mehedinți – 5 angajați, OJFIR Gorj – 6 salariați), iar aceștia, până la finalizarea proceselor, beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Solicitare:  Rezultatele evaluărilor (sintetic) directorului Centrului Regional AFIR Craiova, Dorel Stăicuț, în ultimii doi ani.

Răspunsul AFIR: Evaluarea activității profesionale a directorului general adjunct CRFIR 4 Sud – Vest, Dorel Stăicuț, s-a realizat anual conform prevederilor legale în vigoare. Rezultatele evaluării intră sub incidența datelor cu caracter personal, în conformitate cu prevederile Regulamentului U.E. nr. 679/2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Astfel, aceste date nu reprezintă informații de interes public. Biroul de Presă”.

Articolul precedentPrimarul celei mai mari comune din Mehedințí face apel la calm pe Facebook
Articolul următorAccident grav pe DN 6, în Mehedinți