Inspectorii de la Consiliul Concurenței au efectuat raiduri în sediile băncilor comerciale din țară, suspectate de practici anticoncurențiale legate de raportările la Biroul de Credit. Aceasta vine după un control similar efectuat în noiembrie anul trecut, care a vizat posibile înțelegeri de tip cartel în stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR.

Verificările au inclus examinarea computerelor, e-mailurilor și telefoanelor angajaților băncilor, potrivit surselor Profit.ro. Scopul acestor controale a fost colectarea de probe care să demonstreze existența unor înțelegeri anticoncurențiale.

Toate băncile comerciale din țară au acces la baza de date a Biroului de Credit, unde sunt stocate informații despre clienții cu restanțe la plata ratelor, cei care au comis fraude sau alte infracțiuni, precum și cei care au furnizat informații false la solicitarea de credite. Biroul de Credit, înființat inițial de 20 de bănci și având acum 77 de instituții participante, oferă și rapoarte de credit și calculează scoruri de risc pentru potențialii împrumutați.

Consiliul Concurenței are autoritatea de a efectua inspecții neanunțate la orice entitate financiară sau companie din țară, cu condiția obținerii unei autorizații de la Curtea de Apel și dacă aceste verificări sunt justificate pentru a clarifica posibile practici anticoncurențiale. O astfel de inspecție nu presupune în mod automat vinovăția entităților investigate.

Ultimul control neanunțat de acest tip la băncile din țară a avut loc în noiembrie 2022.

Articolul precedentDrama nepalezului care a murit după explozia din Crevedia: făcuse împrumut ca să vină în România
Articolul următorMurăturilor de toamnă, gust intens și unic – Rețetele internaționale care au făcut ocolul planetei – Top 3