Cum sunt prețurile din țara noastră comparativ cu cele de peste ocean, unde sunt salarii mult mai mari? La această întrebare a vrut să găsească un răspuns jurnalista Realitatea PLUS Ana Maria Păcuraru, realizatoarea emisiunii Raport de Zi. Ce a descoperit atunci când a intrat într-un supermarket american, vedeți în materialul următor.

Când comparăm costul alimentelor între Statele Unite ale Americii și România observăm diferențe notabile, influențate în special de nivelurile medii ale veniturilor și costul general al vieții în fiecare țară. 

În SUA, salariul net mediu lunar este de aproximativ 3789 de dolari respectiv 17.684 de lei. În contrast, în România, salariul mediu lunar net este de aproximativ 3.974 de lei, adică în jur de 934 de dolari.

De exemplu, la carnea de pui, dacă în România pulpele costă 24 de lei pentru un kilogram, aici în Statele Unite ale Americii costă 1,69 dolari per pound, adică transformând înseamnă aproximativ 18 lei per kilogram. 

Carnea de porc în România ajunge și la 50 de lei kilogramul. Aici, în Statele Unite ale Americii, este 3.99 dolari per pound. Transformând, înseamnă în jur de 44 de lei per kilogram. 

La capitolul pâine avem o mică problemă. Găsim fel și fel de sortimente.  Dar toată este feliată. Nu au franzela clasică din România. Patru dolari o pâine, asta înseamnă în jur de 20 de lei. În România o pâine costă 2 lei. 

Și am ajuns la ouă. În România, prețul pe 30 de ouă este de 23 de lei. Aici, costă 24 de dolari pe 100 de ouă. Transformând, înseamnă aproximativ un leu per ou. Prețul, bineînțeles este echivalent cu cel din România.

Haideți să mergem acum la lapte. Uitați cantitatea. Aici vorbim despre un galon, adică 3,78 de litri, iar costul este 89 de cenți per quart. Asta înseamnă 4 lei per litru, iar în România un litru de lapte este 5 lei. 

Însumând informațiile, nu cred că stăm mai bine la prețuri în România la produsele de bază, deși nivelul de trai este unul mult mai ridicat aici. Asta ne dă de gândit. Oare unde greșim?

Articolul precedentCântăreața transgender Naomy a murit la 47 de ani
Articolul următorStrategie în alb și negru – ediția din 20 aprilie 2024