Tema analizată în ediția de marți, la Culisele statului paralel, cu Anca Alexandrescu, a fost cum au reușit foști ofițeri ai Serviciului Român de Informații să aibă afaceri extrem de bănoase în statul român.

Generalii Serviciului Român de Informații dau la schimb spionajul pe afaceri. Virgil Ardelean, Florian Coldea și Dumitru Cocoru sunt foști șefi SRI care după pensionare s-au reprofilat în industrii precum sectorul auto, imobiliare, învățământ sau religie. 

„Cum se descurca cu banii foștii sefi de servicii, cat de bine o duc fostii generali din serviciile secrete? Nu e interzis. Dar chiar se pricep la toate, și la Salvamar, și la consultanță? De ce mă deranjează? Am prezentat multe din numele astea implicate în scandaluri uriașe în statul român. Nu-i deranjeaza nimeni, fac in continuare afaceri, cu multi bani, fac si desfac. Poate nu toți. Dar trebuie sa fie privilegiati pe viata?!”, a comentat Anca Alexandrescu.

„În general, în România sunt mulți generali la pensie care activeaza mai mult sau mai puțin știut publicului sau alții care nu activează”, a adăugat analistul politic Dorin Iacob, la Culisele statului paralel..

„Despre dl Ardelean știu ceva foarte special, din întâmplare. Face consultanță pentru companii și firme străine, nu cu activități desfășurate în România, are o echipa si oameni buni. Nu a fost intruziv în viața publică, nu a avut aroganțe”, a remarcat Dorin Iacob.

„A ieșit din viața publică. S-a retras. Nu l-am vazut in ultimii ani sa fie implicat. Dar dl Coldea apare peste tot”, a adăugat Anca Alexandrescu.

„580 de mii din imobiliare nu este deloc mult. Sunt două apartamente… Sunt curios dacă dl Coldea predă in cadrul firmei oratorie, dacă se ocupă de oratorie, pentru că are un obiect de activitate oratorie. Este un pic amuzant pentru mine. (…)

Dar, dacă nu fac lucruri nelegale… Faptul că ești fost general… S-a întâmplat și după 89. Eram un tânăr ofițer și după aceea am ieșit și eu și m-am dus și în afaceri.

De ce nu toata lumea? Păi nu toată lumea ajunge ofiter, nu toată lumea ajunge artist, nu toată lumea ajunge sportiv, nu toată lumea ajunge profesor…”, a mai spus Dorin Iacob.

Firmele foștilor generali SRI generează venituri de milioane de euro pe an. 

Dacă până acum, societatea generalilor Florian Coldea și Dumitru Cocoru se ocupa cu activități de inginerie și consultanță tehnică, recent firma lor a primit aprobarea să poată desfășura activități didactice de tot felul. Printre ele se numără cursuri terapeutice, limbi străine, IT sau religie.

Ba mai mult, firma celor doi foști generali ai SRI mai are ca domenii de activitate organizarea unor cursuri de pregătire a salvamarilor și a salvamontiștilor, instruirea în metode de supraviețuire, instruirea în oratorie sau instruirea în citirea rapidă sau inversă. Societatea a fost deschisă în 2020 și la un an după a ajuns la un profit net de 4,3 milioane de euro.

Însă asta nu este tot. Florian Coldea și Dumitru Cocoru mai dețin o altă companie de imobiliare. După doar trei luni de activitate, aceasta a înregistrat un profit de peste 580.000 de lei. Ulterior s-au extins și activează și în domeniul serviciilor financiare, precum: asigurări și fonduri de pensii, consiliere pentru investiții și intermedieri credite bancare pentru persoane juridice.

Articolul precedentLegile Puterii | Noul calcul al facturii în funcție de numărul de copii
Articolul următorDorin Iacob: „Aroganța lui Eduard Novak l-a făcut foarte nepopular, și nu e bine pentru sportul românesc”