DEZINTERES TOTAL PENTRU PROGRAMELE EDUCATIVE FINANȚATE DE UE, ÎN ȘCOLILE MEHEDINȚENE

Directorii de școli din județul Mehedinți nu dau doi bani pe programele educative plătite din bani europeni și destinate unei alimentații sănătoase. Aproape trei sferturi din banii alocați în acest scop nu au fost cheltuiți, iar din peste 20.000 de elevi, doar circa 400 au fost educați.

Dezinteres total, indolență și preocupare zero pentru educația copiilor noștri, în ceea ce privește alimentația sănătoasă. Într-o societate în care obezitatea la copii capătă accente dramatice, directorii școlilor din Mehedinți nu sunt în stare să cheltuie banii mulți puși la dispoziția lor de Uniunea Europeană. Mai exact, programele binecunoscute  precum „Cornul și laptele” și „Fructe și legume în școli”, trebuie obligatoriu însoțite de programe educative de sprijin. Cu alte cuvinte, copiii trebuie educați în spiritul alimentației sănătoase și trebuie. să li se explice de ce e bine să consume legume, fructe și produce lactate. Iar directivele europene sunt însoțite de fonduri substanțiale. Consemnând dezastrul, prefectul i-a luat la întrebări pe cei responsabili.

Nepăsarea a dus însă la ignorarea acestor fonduri, iar bilanțul este unul dezasturos. Din peste 20.000 de elevi, au beneficiat 400. Din cei 992.000 de lei puși la dispoziție, s-au cheltuit doar 24.000 de lei. Prefectul a cerut mai multă responsabilitate și acțiune de la Inspectoratul Școlar Județean, dar în special de la directorii de școli, care trebuie să elaboreze proiecte educative concrete, pentru a primi finanțare. Inspectoratul Școlar Județean recunoaște neimplicarea unor directori de școli și promite că vor avea loc instruiri în acest sens, până când se va înțelege importanța acestui program.

Se vor lua măsuri, se vor da sancțiuni

Concluzia reprezentantului Guvernului în teritoriu este una amară și face trimitere la termeni precum delăsare sau nepăsare. Prefectul a promis că va lua și câteva măsuri în consecință și va da sancțiuni.

„Sume imense se întorc la bugetul statului, datorită neputinței unor oameni care au datoria să cheltuie acești bani. Noi am atras atenția pentru că am simțit încă de la început că există o delăsare totală pe acest domeniu. Conducerea Inspectoratului Școlar a făcut tot posibilul pentru a pasa la alții această activitate, ce se adresează exclusiv copiilor din școlile mehedințene. Pentru acest lucru vom discuta la nivelul Inspectoratului Școlar cu cei care se fac vinovați de această situație dezastruoasă și, în funcție de măsurile legale pe care le au coordonatorii de la Inspectoratul Școlar, voi dispune ca fiecare măsură să se lase cu sancțiuni”, a declarat prefectul de Mehedinți, Nicolae Drăghiea.

Programul European privind educația pentru o alimentație sănătoasă este unul complementar celui guvernamental de acordare efectivă a produselor. Scopul este tocmai acela de a ajuta elevii să înțeleagă beneficiile fructelor, legumelor și lactatelor în dezvoltarea lor armonioasă.

Articolul precedentSancționat cu 1.000 de lei pentru că a aruncat materiale de construcții pe domeniul public
Articolul următorOrdin de protecție provizoriu emis de polițiștii Secției Rurale Baia de Aramă