DIRECTOR DSVSA MEHEDINȚI: „PESTA PORCINĂ NU NE-A LOVIT, DAR A FOST PE-APROAPE!”

Județul Mehedinți a scăpat de sub amenințarea pestei porcine africane. Autoritățile sanitare veterinare spun că am fost la un pas să o luăm și au rămas în alertă. Focarul de la Comănicea-Dolj nu s-a mutat la Mehedinți, dar mai era doar un pas până la sacrificarea porcinelor din Breznița Motru. Un sătean adusese doi porci din focarul de la Secu.

Autoritățile sanitare veterinare din județul Mehedinți asigură populația de faptul că pericolul pestei porcine africane a trecut. Lucrurile sunt acum sub control, iar oamenii nu mai trebuie să se grăbească să își sacrifice porcii. Directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și de Siguranță a Alimentelor Mehedinți, Irina Zoican, (foto) a vorbit, după o săptămână de foc. despre provocările și momentele grele ale primei confruntări cu amenințarea celui mai cumplit virus ce a lovit România în acest an.

S-au adus porci din focar

În acele zile, un gospodar din Breznița Motru a adus tocmai din localitatea Secu. unde era confirmată pesta porcină africană, doi porci în propria gospodărie. Am decis uciderea preventivă a celor doi porci. Nu ne permiteam să așteptăm două zile rezultatele analizelor, pentru că în acest timp boala se putea difuza în toată localitatea Breznița Motru. Din păcate, o spun cu tristețe, există și oameni inconștienți. Datorită acelui om. puteam să sacrificăm toți porcii din comună”, povestește dr. IRINA ZOICAN, directorul executiv al DSVSA.

Aceasta a mai precizat că pericolul imediat a trecut, dar asta nu înseamnă că s-au înlăturat toate măsurile de protecție și mai ales nu s-a slăbit vigilența. Oamenii trebuie să știe că nu au voie să transporte animale. Și mai ales că au obligația să anunțe imediat orice suspiciune de îmbolnăvire observată la porcine.

Apel la calm

Imediat după confirmarea focarului de pestă porcină africană în județul Dolj, mulți mehedințeni au intrat în panică și s-au apucat de sacrificarea animalelor. Acum, DSVSA face apel la calm și le recomandă oamenilor să aștepte. Din fericire, nici cele 7 ferme de porci din județ nu au avut de suferit.

Eu le doresc tuturor să aibă liniște, să-și păstreze calmul și să parcurgem și această lună noiembrie. ca să ne bucurăm de sărbători și de pomana porcului în decembrie”, a mai precizat dr. IRINA ZOICAN, directorul executiv al DSVSA.

Articolul precedentFără porc de Crăciun. Oamenii își taie animalele de frica pestei porcine
Articolul următorO gală a excelenței pentru copii organizată de Primăria Turnu Severin