Analistul politic Dorin Iacob avertizează asupra riscurilor pe care-l reprezintă venirea la putere a unor partide extremiste, așa cum s-a întâmplat cu „Frații Italiei”. Este o situație extrem de periculoasă, atrage atenția Iacob, având în vedere orientarea fascistă, cu puternice accente antisemite, dar și antisistem, a formațiunii cu simpatii pentru puterea de la Moscova. 

Un astfel de discurs, extrem de periculos, există și în spațiul românesc, la formațiuni precum AUR, cu o ideologie apropiată de Rusia lui Vladimir Putin, sunt un motiv real de îngrijorare pentru societate. Astfel de partide nefrecventabile sunt ocolite de orice politician care înțelege limitele discursului politic, a afirmat Iacob, în cadrul emisiunii „Culisele Statului Paralel„.

Consultantul politic Dorin Iacob consideră ca o solutie este promovarea partidelor cu tradiție, ca UNPR, formațiune în care se regăsesc mulți rezerviști, oameni cu experiență și putere de decizie și discurs politic constant.

„Noi, în România, cu foarte multă ușurință etichetăm pe cineva. Îmi aduc aminte de Uniunea Națională pentru progresul României – UNPR, în care mulți au fost, de la vârful partidului în jos, ofițeri. Au vorbit despre onoare, despre Patrie, despre patriotism, despre interes național, au fost în guvernări si în stânga și în dreapta, patru succesive și nu a îndrăznit cineva să-i eticheteze. Au fost oameni care și-au suflecat mânecile și au participat, corect, la o guvernare. (…) Deci sunt lucruri normale.” a afirmat Dorin Iacob.

Pe de altă parte, moderatoarea Anca Alexandrescu a atras atenția că alte partide de pe scena politică nu doresc să fie transparente din acest punct de vedere. „Îi spun cu prietenie domnului George Simion, eu v-am acorda credit (…), am făcut emisiuni, mulți m-au certat, chiar apropiați, că sunt pro-AUR. Am zis să vă dau o șansă, dar ca să o aveți trebuie să curățați partidul de toate numele și de toți indivizii ăia, de grupurile de interese care au început să colcăie pe lângă acest partid.”

DORIN IACOB: VICTORIA ALIANȚEI DE DREAPTA CONDUSĂ DE GIORGIA MELONI ESTE ABSOLUT FIREASCĂ

„A avut un discurs pragmatic, al unui politician extrem de experimentat, cu 20 de ani in politică și funcții la vârf în guvernul Berlusconi. Un astfel de discurs și reușita în alegeri au venit pe fondul faptului că funcționarii de la Bruxelles se depărtează de ideea de identitate națională, dar este, totuși, un succes al democrației în cel mai pur sens al cuvântului”, a afirmat analistul politic.

Și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a amenințat Italia că riscă să rămână fără fonduri dacă alianța de dreapta, „prietenii lui Putin”, ajunge la putere. În ceea ce a fost rău perceput la Roma ca un avertisment gratuit, preşedintele Comisiei Europene a reamintit, joi, că UE dispune de „instrumente” pentru a sancţiona statele membre subminând statul de drept şi valorile sale comune.

Potrivit primelor rezultate exit-poll, alianța condusă de Giorgia Meloni ar urma să primească peste 41% din voturi. Din 51 de milioane de italieni cu drept de vot, unul din patru a pus ștampila pe Partidul „Frații Italiei” condus de Giorgia Meloni. Aliații săi principali cu care formează coaliția de extremă dreapta sunt Matteo Salvini care a obținut în jur de 10% și partidul conservator al lui Silvio Berlusconi care a primit aproape 8% din voturi. 

Articolul precedentCulisele Statului Paralel | Caracatița care a pus monopol pe piața acreditărilor. Asociații ridicate pe cumetrii
Articolul următorCeața îngreunează traficul pe mai multe drumuri din România