Dunărea se află de câteva zile la cote mici. Autoritățile au decis ca navele de transport să aibă mai puțină încărcătură. Debitele scăzute afectează și producția Hidrocentralei „Porțile de Fier”.

Seceta a dus la scăderea cotelor şi debitelor unor râuri. Șj nivelul Dunării a scăzut mult pe anumite porţiuni, existând posibilitatea ca circulaţia navală să se blocheze.

Autoritățile spun că navigația pe fluviu se desfășoară normal în Mehedinți, momentan, dar ar putea deveni periculoasă, dacă seceta va continua.

Debitele scăzute ale Dunării au dus și la o reducere a producţiei de energie electrică a Hidrocentralei, necesarul de apă nefiind asigurat la capacitate normală. 

 „(…) în timpul verii, Dunărea scade. Acum, avem 3100 mc/s, cu tendință de scădere, în următoarele zile, la 2900 mc/s, deci este sub media multianuală a Dunării. (…) este afectată și producția hidrocentralei PF I și PF II. Produc undeva la 700 MW/h, cu vreo 500 pe PF I și trecut de 150, pe PF II, cu tot cu barajul Gogoșu. În această perioadă, debitele trebuia să fie de 3500 – 4000 mc/s. Cu toate acestea, Hidrocentrala Porțile de Fier produce 40% din totalul Hidroelectrica.”, a declarat în acest context preşedintele Sindicatului Porţile de Fier, Cristinel Popescu.

Și fauna piscicola ar putea fi afectată la debite sub 2.000 mc/s, spun specialiștii.

 

 

Articolul precedentProtagonistul din Nașul, actorul James Caan, a murit!
Articolul următorApele Române: În marile orașe NU lipsește apa. Orașele mici și comunele, lovite de secetă – Rezerva de apă și restricțiile în CRIZĂ