Pe 14 octombrie va avea loc o eclipsă inelară de Soare, care va fi vizibilă din America de Nord și Centrală și puțin din America de Sud. Vorbim despre unul dintre cele mai așteptate evenimente astronomice ale anului, chiar dacă discul Lunii este mai mic și nu va acoperi în totalitate discul solar.

Eclipsa se va vedea pe 14 octombrie din SUA, Mexic și mai multe state din America Centrală și de Sud, cum ar fi Guatemala, Nicaragua, Panama, Columbia și Brazilia. În SUA va fi vizibilă în unele zone din state precum Oregon, California, Nevada, Utah, Arizona, New Mexico și Texas, relatează HotNews.ro. 

Pe site-ul NASA au fost publicate deja hărți detaliate cu „drumul” eclipsei.

Ulterior, respectiv pe 8 aprilie 2024, va avea loc o eclipsă totală de Soare, care va fi vizibilă din zone din SUA. Mexic și Canada.

O eclipsă de Soare apare atunci când Luna trece între Pământ și Soare, obturând astfel total sau parțial discul solar pentru un observator aflat pe Pământ.

Eclipsa inelară apare atunci când Soarele și Luna sunt aliniate exact cu Pământul, iar diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui. Din Soare se mai vede doar marginea, în formă de inel strălucitor ce înconjoară Luna întunecată. Eclipsele de Soare inelare sunt evenimente astronomice rare și mai sunt numite „ring of fire” (eclipsă inel de foc). Termenul în engleză este „Annular Solar Eclipse”.

Articolul precedentVolodimir Zelenski vine în România, în prima sa vizită oficială de la începutul războiului
Articolul următorANAF dă gratis imobile confiscate. Ce condiții le pune viitorilor proprietari?