Președintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac a votat duminică la Consulatul General al României de la Zaječar, Serbia. „Am ales să fiu alături de comunitatea românească din Valea Timocului invitat fiind la un eveniment, dar și pentru a atrage atenția asupra obligației pe care o avem de a nu-i abandona pe românii de aici”, spune Tomac.

„Președintele României trebuie să își îndrepte atenția și către cei care sunt nevoiți să lupte pentru a-și apăra identitatea, cultura și tradițiile românești. România este model în ceea ce privește respectarea drepturilor minorităților, iar președintele trebuie să se asigure ca și românii să aibă parte de același tratament în alte state. Avem în Serbia o comunitate numeroasă de români care nu au școli, nu au biserici și nu sunt reprezentați în administrația locală conform ponderii lor. Asta în condițiile în care, în 2012, România a condiționat votul său pentru parcursul european al Serbiei de respectarea Protocolului bilateral privind protecţia minorităţilor naţionale. Am votat astăzi alături de românii din Valea Timocului cu speranța că Președintele României ca membru în Consiliul European, va contribui activ la extinderea Uniunii Europene în Balcani, dar și la est de Prut”, scrie europarlamentarul PMP pe contul său de Facebook.

În Serbia sunt deschise 4 secții de votare, una ditre ele fiind în Serbia De Răsărit. Deși sunt foarte mulți români din Serbia care au căpătat cetățenia română, la consulatul din Zajecar au votat, până la ora 14:00, doar 18 alegători.

Articolul precedentViceprimarul Daniel Cîrjan: Am votat pentru o Românie care să-și păstreze parcursul european
Articolul următorAproape o treime din mehedințeni au votat până la ora 14:00