Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Drobeta” al judeţului Mehedinţi informează cetăţenii că exerciţiul “Miercurea Alarmelor” continuă şi în acest an, desfăşurându-se în prima zi de miercuri a fiecărei luni.

Exerciţiile au drept scop antrenarea autorităţilor administraţiei publice locale, verificarea funcţionării sistemului de alarmare şi, nu în ultimul rând, de pregătire a populaţiei prin cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare.

Astăzi, 6 februarie, în judeţul Mehedinți, s-a auzit semnalul “ALARMĂ LA DEZASTRE compus din 5 impulsuri a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele, care are rolul de a preveni populaţia civilă asupra apariţiei unui pericol.

Scenariul desfăşurat miercuri a vizat manifestarea unor fenomene meteorologice periculoase imediate, fiind instituit CODUL ROŞU de ninsori şi precipitaţii mixte, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi depuneri de polei.

„Într-o situaţie reală, cetăţenii trebuie să întrerupă orice activităţi desfăşurate în aer liber şi să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii care să le asigure protecţia. Totodată, să aibă la îndemână o trusă de prim ajutor, o lanternă, în cazul în care se întrerupe furnizarea energiei electrice, dar si un aparat de radio pentru a asculta indicaţiile autorităţilor. Parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate”, se arată într-un comunicat de presă al ISU Drobeta.

Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecţie a populaţiei şi bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia, prin intermediul sirenelor electrice şi electronice, au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor.

De asemenea, sistemul de înştiinţare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecţiei populaţiei civile poate fi utilizată şi pe timpul conflictelor armate.

Articolul precedentDSP Mehedinți: 38 cazuri suspecte de gripă
Articolul următorDeputatul PNL Virgil Popescu: Dragnea, Tăriceanu și Vâlcov împing România în brațele Rusiei