GREVĂ JAPONEZĂ LA HIDROCENTRALA PORȚILE DE FIER I. ANGAJAȚII HIDROSERV AVERTIZEAZĂ CĂ INSTALAȚIILE SUNT ÎN PERICOL

Peste 200 de salariați ai HIDROSERV Porțile de Fier, cei care asigura mentenanța instalațiilor celei mai mari hidrocentrale din România, sunt din această dimineață, în grevă japoneză. Anunțul a fost făcut de Sindicatul Porțile de Fier, din cadrul Federației Naționale Mine Energie, membru al CNS Cartel Alfa. Liderul de sindicat avertizează asupra faptului că dezinteresul față de salariați poate duce la punerea în pericol a instalațiilor, iar dezastrul provocat în vara anului trecut, când transformatorului unui hidroagregat a luat foc, se poate repeta oricând.

„Am ales această formă de protest pentru că, spre deosebire de factorii de decizie din Hidroserv, Hidroelectrica și din Ministerul Energiei și Guvern, suntem conștienti de importanța menținerii în siguranță a instalațiilor  din centralele de la Porțile de Fier I și II, ca fiind cea mai importantă componentă a Sistemului Energetic Național”, precizează Cristinel Popescu – Președinte Sindicat „Porțile de Fier”, vicepreședinte FNME și vicepreședinte CNS Cartel ALFA Filiala Mehedinți.

Vezi mai jos declarația integrală a liderului sindical Cristinel Popescu:

Prin acestă formă de protest se dorește tragerea unui semnal de alarmă atât asupra stării precare a instalațiilor hidroenergetice din cadrul Hidroelectrica, dar și asupra modului în care sunt tratați cei care mențin prin munca lor funcționarea în siguranță a acestora, salariații din cadrul Hidroserv .

„Dorim pe această cale să informăm opinia publică asupra situației reale dar și să atragem atenția factorilor de răspundere, inclusiv a serviciilor de informații, că s-a ajuns la limita suportabilității”, mai spun sindicaliștii.

Salariații își procură scule și materiale din fonduri proprii

Salariații din Porțile de Fier muncesc lunar peste norma legală, prestând și ore suplimentare, lucrându-se frecvent și sâmbăta și duminica, fiind continuu la dispoziția beneficiarului Hidroelectrica. Datorită unui management mai mult decât defectuos al conducerii executive de la București, s-a ajuns la situația în care deseori salariații își procură scule și materiale din fonduri proprii.

Declarație a secretarului general CARTEL ALFA Mehedinți, Mihai Bărbulescu:

HIDROSERV, datoare către salariații ei

Hidroserv este datoare salariaților circa 22 milioane lei, adică circa 20 la sută din totalul datoriilor societății, acestea fiind datorii înregistrate până în anul 2016 la intrarea în insolvență. De asemenea exista și datorii recente, din anul 2017, datorii ce conform legii, trebuiau plătite imediat salariaților. Practic, prin neplata sumelor aferente anului 2017, conducerea executivă a societății se află la limita săvârșirii unei infracțiuni, motiv pentru care Sindicatul Porțile de Fier va lua în viitorul apropiat, după consultarea membrilor săi, decizia de a depune plângere penală împotriva conducerii executive.

Există riscul unui nou incident asemănător cu incendiul de la transformator

Liderul sindical, care are o experiență de peste 30 de ani în domeniul energetic, spune că există riscul ca la orice oră, incidentul din vara anului trecut, când transformatorul Hidro-agregatului nr. 1, a luat foc.

„La orice oră există riscul să avem un incident la fel de grav ca acela întâmplat vara trecută. Puțină lume știe, pentru că se ascund acele lucruri, acel incident deși a apărut doar ca un incendiu, situația a fost mult mai gravă. A fost un noroc chior, ne-a trecut glonțul pe la ureche! Puteam să rămânem fără Porțile de Fier! Am fost la un pas ca transformatorul să explodeze și vorbim de circa 100 de tone de ulei, care putea produce o explozie în lanț la celelalte 5 transformatoare. Pentru sectorul energetic era ceva foarte grav. Ceva asemănător s-a întâmplat în Rusia. Iar astfel de incidente se pot întâmpla în orice moment, pentru că nu se face mentenanța la parametri normali”, a explicat liderul sindical.

Salarii de mizerie și indiferență totală

„Considerăm inadmisibil ca în timp ce aceia care de mai bine de 4 ani sunt pe profit continuu, cei care aduc cel mai important aport la veniturile societății  să aibă printre cele mai mici nivele de salarizare.  Și asta pentru că, în mod total abuziv și ilegal, directorul societății refuză să acorde creșteri salariale pentru salariații din Porțile de Fier, deși a făcut acest lucru pentru salariații altor secții, depășindu-se în unele cazuri chiar nivelul maxim de salarizare pentru diverși salariați”, a precizat, de asemenea liderul sindical Cristinel Popescu.

La ora actuală, salariații direct productivi, cei care lucrează de cele mai multe ori în condiții foarte grele de muncă, au un salariu mediu situat mai aproape de venitul minim decât de cel mediu pe economie, adică circa 2300 – 2400 lei.  Și asta în timp ce salariile celor din Executiv se situează între 12.000 și 14.000 de lei, la care se adaugă sporuri de conducere.

Se cere convocarea de urgență a unei Comisii de Dialog Social la nivelul Ministerului Energiei

Sindicatul Porțile de Fier cere convocarea de urgență a unei Comisii de Dialog Social la nivelul Ministerului Energiei pentru a discuta problemele majore cu care se confruntă Sectorul Energetic, în particular cel hidroenergetic . Sindicaliștii mai spun că sunt pregătiți să vină cu un set de soluții pe termen scurt și lung care să ducă la rezolvarea situației și să prevină în același timp posibile avarii în sistem și implicit pierderea independenței energetice a României.

În cazul în care nu se va ajunge la nicio înțelegere amiabilă, sindicaliștii se pregătesc de grevă generală, cu orice riscuri.

Articolul precedentBolnavii de la Spitalul Județean Mehedinți tremură de frig în saloane
Articolul următorȘase persoane au fost salvate de pompieri în urma unor accidente de circulație petrecute în Mehedinți la acest sfârșit de săptămână