Guvernul israelian vine cu o informare de ultimă oră, care vorbește despre doi dispăruți și un mort – toți cetățeni români. Anterior, Ministerul de Externe de la București a confirmat faptul că un cetățean cu dublă cetățenie, italiano-română, cu domiciliul în Israel, este declarat dispărut, familia neputând lua legătura cu el. 

Potrivit MAE, Ambasada României la Tel Aviv menține legătura cu autoritățile israeliene pentru obținerea tuturor informațiilor necesare în acest caz.

De cealaltă parte, guvernul israelian spune că sunt 2 dispăruți și un mort, cetățeni români. Informația apare pe pagina de Facebook a instituției, într-un tabel privind situația morților și al dispăruților în urma atacului Hamas. 

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe informează, în urma demersurilor constante ale Celulei de Criză a MAE, că în cursul după-amiezii zilei de 11 octombrie 2023, respectiv al nopții dinspre 11 spre 12 octombrie 2023, alți 239 de cetățeni români au revenit în siguranță în România, prin intermediul a patru curse aeriene: o cursă operată de Tarom, o cursă operată de compania istaeliană EL Al și două curse operate de două companii private.

MAE precizează că echipa consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv și a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah și echipa din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE rămân în continuare pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv pentru a acorda asistență consulară cetățenilor români aflați pe aeroport.

MAE reamintește că cetățenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi își pot anunța prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare și propriile coordonate la adresa de e-mail [email protected] și la numărul de telefon de permanență al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum și cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi. MAE subliniază importanța utilizării acestor canale de către cetățenii români pentru centralizarea corectă a informațiilor și eficientizarea dialogului în vederea acordării asistenței consulare.

MAE reiterează recomandarea adresată cetățenilor români care intenționează să călătorească în Statul Israel să își reprogrameze călătoria și să urmărească rubrica „Alerte de călătorie” de pe pagina de internet a MAE (https://www.mae.ro/travel-alerts/2938). 

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet http://telaviv.mae.rohttps://consular-protection.ec.europa.eu/travel-advice_en și www.mae.ro – rubrica „Sfaturi de călătorie” și reamintește faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Articolul precedentPASTILA PENTRU SUFLET
Articolul următorRevin temperaturile de vară în România