ISTORIE ÎN AER LIBER, PE O STRADĂ DIN SEVERIN

O adevărată lecție de istorie în aer liber, o expoziție inedită, o stradă a amintirilor! Așa arată de câteva zile strada I. C. Brătianu din municipiul Drobeta Turnu Severin. Pe întreaga lungime a gardului cimitirului, dar și pe partea opusă, pe gardul grădiniței au fost montate imagini din vechiul oraș și o galerie de personalități locale.

O idee excepțională, ce va aduce faimă și mulți turiști pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, a fost pusă în operă de primarul Marius Screciu, care a preluat un model similar implementat în Buzău și Brăila. Practic, strada I. C. Brătianu este străjuită pe ambele părți de o galerie impresionantă de imagini istorice din vechiul oraș, cu parcuri și clădiri, unele dintre ele dispărute, cu instantanee ce păstrează parfumul interbelic și cu personalități marcante ale acestei urbe, din toate domeniile de activitate.

Are și rol estetic

Galeria de imagini din orașul vechi acoperă gardul cimitirului, cel care oferea o imagine sinistră, iar galeria personalităților a fost montată pe gardul Grădiniței de vizavi. O galerie asemănătoare, de această dată cu fotografii ce surprind momente marcante ale istoriei locale, a fost montată în vecinătatea Cetății Medievale a Severinului. Severinenii sunt uluiți și, deopotrivă, impresionați de amploarea și frumusețea străzii și spun că ea va deveni în curând un adevărat loc de pelerinaj pentru turiști. Expoziția poartă numele generic PORȚILE ROMÂNIEI.

„Am deschis în municipiu, pe bulevardul I.C. Brătianu și la Cetatea Medievală, o expoziție stradală permanentă care face cinste orașului. Sunt imagini vechi cu orașul nostru, precum și cu personalitățile județului, fără de care evoluția Severinului, așa cum este el astăzi, nu ar fi fost posibilă. Dorim ca tot ce avem mai bun de-a lungul istoriei să împărtășim cu severinenii și cu turiștii care ne vizitează fiindcă avem multe lucruri cu care ne putem mândri. Este o expoziție cu spirit românesc, dar și european, și sper să avem cu toții grijă de ea”, spune primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu.

Autoritățile locale au plecat de la ideea că tot ce avem mai bun de-a lungul istoriei trebuie să împărtășim cu severinenii și cu turiștii care ne vizitează fiindcă avem multe lucruri cu care ne putem mândri. Este o expoziție cu spirit românesc, dar și European. De asemenea, primarul face apel la severineni să nu distrugă exponatele și să dea dovadă de respect față de istorie.

Articolul precedentScriitorul Mihai Octavian Ioana și-a lansat volumul ”Teatru”
Articolul următorSeminar româno-sârb în domeniul situaţiilor de urgenţă la Ponoarele