Avem și pentru aceasta seara niște predicate internaționale care implica România intr-un fel sau altul. Nisipurile mișcătoare ale geopoliticii reclama o vigilenta din ce in ce mai aplicată din partea autorităților noastre, iar noi, ca simpli jurnaliști nu putem decât sa ilustram cu acuratețe și analiza cele mai importante teme din agenda mondiala.
Zilele trecute, Publicaţia franceză „Le Monde“ a realizat un amplu reportaj în Transilvania pornind de la interesul regimului Viktor Orbán pentru maghiarii din România, scriind ca obsesia Trianonului de la Budapesta este capitalizata de o retorica care “galvanizează electoratul”. România şi Ucraina, conduse de guverne liberale proeuropene, fac obiectul criticilor Budapestei.
 
Un alt capitol tensionat care se derulează la granițele noastre este constrângerea Ucrainei de a accepta un acord de încetare a focului cu separatiștii pro ruși de către grupul Normandia format din Germania, Franța și Federația Rusa.
 
Egalarea statutului agresorului şi a victimei, a ilegitimului separatist, plasarea întregii judecăţi a mişcărilor de trupe sub imperiul celor trei membri ai Consiliului, „în actuala componenţă”, cu Rusia mediator – când e iniţiator şi parte în conflict ne interesează in mod direct. Căci un asemenea precedent le da apa la moara separatiștilor pro ruși din Transnistria, o excrescenta nefireasca in inima Republicii Moldova.
 
Și in sfârșit, o a treia tema pe care o recomand dezbaterii din aceasta seara este capitalizarea electorală a pandemiei de Coronavirus care determina deja o acutizare a conflictului politic dintre putere și opoziție prin discursuri și retorici populiste. Dar cel mai important aspect al subiectului este legat
o nouă separaţie brutală între state, inclusiv în Uniunea Europeană.
 
Primim cele mai pertinente răspunsuri de la Cristian Diaconescu, Iulian Chifu, Eugen Tomac, Mihai Rusu și Valeriu Turcan.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentCazul Croitoru. Federația Română de Judo sesizează Consiliul Superior al Magistraturii în speța judecătoarei Balc Mia Irina
Articolul următor„Legile Puterii” Florin Cîțu: Alocațiile vor fi majorate cu un procent “în jurul a 15%”