Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, a obținut sprijinul privat din partea președintelui Biden pentru a continua invazia terestră a Fâșiei Gaza.

În timpul vizitei sale în Israel, Biden a exprimat acordul față de planurile lui Netanyahu legate de o intervenție împotriva Hamas, în ciuda nemulțumirii generate de explozia recentă de la un spital din Gaza care a avut ca rezultat numeroase victime civile.

Incidentul de la spital a provocat proteste la scară largă în Orientul Mijlociu și a amplificat temerile legate de o posibilă escaladare a conflictului dacă Israelul decide să intensifice operațiunile în Gaza. Statele Unite ale Americii au venit în sprijinul afirmațiilor forțelor de apărare israeliene, care atribuie explozia unei rachete lansate de grupul militant palestinian Jihadul Islamic, aliat al Hamas din Gaza.

Cu toate acestea, aceste explicații nu au fost suficiente pentru guvernele și populația arabă, care au continuat să învinovățească Israelul.

Biden, în cadrul vizitei, a ținut un discurs profund în memoria victimelor atacului din 7 octombrie al Hamas asupra Israelului.

Totodată, în discuții private, Biden a susținut ideea intervenției împotriva Hamas, solicitând totuși prudență și obținând angajamentul Israelului de a permite accesul ajutorului umanitar în Fâșia Gaza din partea Egiptului.

 
 
Articolul precedentCum va decurge operațiunea „Săbiile de Fier”, cea mai amplă și feroce intervenție a Israelului în Gaza?
Articolul următorLISTA analizelor gratuite pentru cei trecuți de 40 de ani