LIPSĂ DE INFORMARE DESPRE PESTA PORCINĂ

Liberalii mehedințeni acuză Guvernul Dăncilă de incompetență și dezinteres în gestionarea crizei provocate de epidemia de pestă porcină africană. Aceștia consider că, deși județul nostru nu este încă afectat, nimeni nu informează populația asupra pericolului apropierii epidemiei de județul nostru. Semnalul de alarmă este tras de primarul comunei Husnicioara, care spune că populația este speriată.

Liberalii mehedințeni atrag atenția asupra incompetenței și a dezinteresului total al autorităților, în cee ace privește gestionarea corectă a crizei provocate în România de pesta porcină. În cadrul unei conferințe de presă, consilierul județean Stela Firu și primarul liberal al comunei Husnicioara, Emanoil Crețescu, au explicat faptul că mehedințenii sunt speriați de perspectiva declanșării epidemiei și la nivelul județului mehedinți. Chiar dacă în acest județ epidemia încă nu a ajuns, oamenii nu sunt informați asupra pericolului și a metodelor de prevenire a efectelor pestei porcine. Oamenii din mediul rural sunt atât de speriați, încât i-au luat la întrebări pe primari ce se va întâmpla cu porcii din propriile lor gospodării.

„La nivelul fiecărui județ există ceea ce se cheamă Consiliul Local de Combatere a Bolilor Transmisibile, în care sunt implicate DVS-ul UAT-urile și Prefectura. Știm că există aceste întâlniri, problema este că noi nu am văzut dacă în urma acestor întâlniri există și niște date publice cu care să iese autoritățile, să ne spună câți porci ai fost crotaliați, inventariați și efectiv ce au făcut pentru prevenirea apariției focarelor de pestă porcină în județul Mehedinți, unde este implicare președintelui CJ Mehedinți” spune consilierul județean, medicul Stela Firu.

Putem discuta desopre o teamă care a intrat în rândul fermierilor și în rândul populației, privind pesta porcină africană. Este un subiect care ar trebui dezbătut la nivel national, este un dezastru economic și ecologic.Sunt oameni care au venit la Primărie și m-au întrebat ce să facă cu porcii și dacă e adevărat că or să vină să le omoare porcii. Să ne gândim că sunt oameni săraci care își cresc cu greu un porc și care poate nu vor mai avea porc de Crăciun. Este o situație dramatică, nu ni se spune nimic, Guvernul nu ne spune că prin alte județe au fost omorâți porcii”, se plânge primarul comunei mehedințene Husnicioara, Emanoil Crețescu.

Liberalii mai atraga atenția asupra necesității unei mai bune informări a populației asupra efectelor epidemiei și a modalităților de prevenire, dar și asupra necesității unei mai bune informări în cee ace privește eventualele despăgubiri ale celor care pierd animale din cauza acestei groaznice boli. În județul Mehedinți, boala pestei porcine africane încă nu a ajuns, dar autoritățile nici nu comunică nimic, preferând să tacă mâlc în această privință.

Articolul precedentAmenzi de peste 20.000 de lei aplicate conducătorilor auto într-o singură zi
Articolul următorMEHEDINȚI GAZ, CHEMATĂ SĂ DEA SOCOTEALĂ AUTORITĂȚILOR LOCALE