Români blocați în Israel după ce a început atacul Hamas. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că 346 de cetăţeni români şi străini au fost repatriaţi din Israel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, cu două curse operate de compania TAROM. Este celulă de criză la MAE pentru repatrierea celor 790 de pelerini care se află în Israel.

Un număr de 346 de cetăţeni români şi străini au fost repatriaţi din Israel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, cu două curse operate de compania TAROM – 189 prima cursă, respectiv 157 cu al doilea zbor. În România, la nivelul MAE s-a format celulă de criză pentru repatrierea celor 790 de pelerini români.

Atacurile Hamas asupra Israelului au început sâmbătă dimineață, iar numărul victimelor a depășit deja 4.ooo. În total, în Israel și Gaza sunt cel puțin 500 de morți și 3.300 de răniți. 

În continuarea informațiilor transmise în contextul deteriorării situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că în urma demersurilor efectuate de Celula de Criză a MAE, în noaptea zilei de 7/8 octombrie 2023, 346 cetățeni români și străini au fost repatriați din Statul Israel, prin intermediul a două curse operate de compania TAROM (189 prin intermediul primei curse, respectiv 157 prin intermediul celui de-al doilea zbor).

MAE informează că o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv și a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah s-a deplasat la Aeroportul Ben Gurion pentru a acorda asistență consulară cetățenilor români aflați pe aeroport.

Totodată, reprezentanții Celulei de Criză a MAE s-au coordonat cu autoritățile israeliene și cu Patriarhia Română pentru gestionarea grupurilor de cetățeni români și de pelerini români aflați pe Aeroportul Ben Gurion, în vederea asigurării cazării acestora, până la identificarea unor soluții de repatriere.

MAE foloseşte acest prilej pentru a adresa mulţumiri autorităţilor israeliene pentru sprijinul oferit în vederea repatrierii în siguranţă a cetăţenilor români.

MAE reiterează recomandarea adresată cetățenilor români care intenționează să călătorească în Statul Israel să își reprogrameze călătoria și să urmărească rubrica „Alerte de călătorie” de pe pagina de internet a MAE (https://www.mae.ro/travel-alerts/2938).

Cetățenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi își pot anunța prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare și propriile coordonate la adresa de e-mail [email protected] și la numărul de telefon de permanență al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum și cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://telaviv.mae.rohttps://consular-protection.ec.europa.eu/travel-advice_en și www.mae.ro – rubrica „Sfaturi de călătorie” și reamintește faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Anunțul legat de românii prinși de războiul din Israel a fost făcut sâmbătă de premierul Marcel Ciolacu.

„Sunt în jur de 790 de români, pelerini în acest moment în Israel. Și împreună cu doamna ministru de Externe căutăm variantele ca să-i aducem cât mai repede acasă. Se caută soluții ca turiștii români să revina acasa.

După cum bine știți, în acest moment sunt închise toate aeroporturile din Israel. S-a dat o avertizare de stare de război, să vedem cum evoluează lucrurile.

 Nu este niciun român rănit în zona directă de conflict

Sunt vreo 7 localități în care fortele Hamas au înaintat”, a declarat premierul.

Iar președintele Klaus Iohannis, aflat în vizită oficială în Portugalia, a declarat la Lisabona că  a declarat la Lisabona că în jur de 800 – 900 de români se află în Israel, mulţi dintre aceştia fiind turişti, şi că se caută soluţii pentru aducerea în ţară a celor care vor să revină rapid.

„Sunt destul de mulţi români în momentul acesta în Israel. Din datele pe care le avem până acum, sunt între 800 – 900 de români, mulţi sunt turişti, alţii sunt în pelerinaje. Deocamdată, nu avem informaţii că ar fi în dificultate, dar, cum se spune, situaţia este în evoluţie şi în orice moment poate să apară ceva nou. Noi căutăm deja soluţii pentru a-i aduce în ţară pe cei care vor să revină rapid. Acest lucru va fi posibil, cred, în curând”, a spus şeful statului la Palatul Belem, în cadrul conferinței de presă comună susținnută cu omologul portughez, Marcelo Rebelo de Sousa.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentPASTILA PENTRU SUFLET
Articolul următorAna Maria Păcuraru: Palestina și Israel: o călătorie prin istorie și politică