Pastilele cu iod nu vor mai fi distribuite populației decât în cazul unui incident nuclear. Deocamdată, însă, cele 30 de milioane de pilule rămân la Direcțiile de Sănătate Publică.
Pastilele de iod pe care Ministrul Sănătății voia să le distribuie cu ajutorul medicilor de familie rămân, deocamdată, la Direcțiile de Sănătate Publică.
„Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor. Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare”, a declarat, Tiberius Marius Brădățan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
Instituția reprezentată de acesta menționa, într-o informare cu privire la pastilele în cauză, că, „în scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%”.
Brădățan susține că, în caz de incident nuclear, pastilele vor putea fi distribuite în cel mult șase ore.