Maicutele de la Mănăstirea Nera, asezata pe valea râului Nera, cunoscute pentru transformarea manastirii intr- o manastire a plantelor de leac, si  fitoterapie, alaturi de rugăciune.

Monahii au fost din vechi timpuri buni cunoscători ai ierburilor de leac, pe care le culegeau și preparau. Traditia a fost pastrata in timp si la Mănăstirea Nera unde plantele medicinale sunt culese pentru susținerea sănătății.

În preajma bisericilor, a mănăstirilor au existat întotdeauna locuri pentru persoane cu nevoi speciale sau, case de oaspeţi si vechile farmacii, ale medicinei naturiste, născut în mijlocul mănăstirilor.

Unul dintre călugării care au valorificat plantele medicinale a fost Sfântul Ioan Iacob. În arhivele bibliotecii Mănăstirii Neamţului au fost descoperite compendii medicale în limba rusă.

Tradiția monastica a fitoterapiei a fost continuata si de maicute, în inima Banatului, la manastirea Nera.

Imagine

Profesorulul doctor Pavel Chirilă, director al Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfânta Irina” din Voluntari, judeţul Ilfov este ctitorul Mănăstirii Nera din Sasca Montană, judeţul Caraş-Severin.

În paralel cu lucrările de construcţie a fost înfiinţat în incinta mănăstirii laboratorul unde sunt preparate produse naturale după străvechi reţete tradiţionale.

Maicutele spun ca este urmat un calendar potrivit căruia se culeg plantele de leac. Toamna, spre exemplu, se culeg afinele, cătina, măceşele sau porumbul si ca de fiecare dată cheamă binecuvântarea lui Dumnezeu asupra remediilor ce ies din mâinile lor. 

Mănăstirea Nera se află în localitatea Sasca Montană din județul Caraș Severin din 1994.

 

 

Articolul precedentCOVID-19. 5.343 de noi cazuri la nivel naţional. Situația infectărilor, pe județe
Articolul următorKlaus Iohannis, după ședința de la Cotroceni: Momentan, nu se impune carantina. Anunț despre fondurile europene