Programul de guvernare al PNL nu prevede nicio măsură care vizează desființarea unor unități medicale sau a unor centre de permanență, a anunțat, Ministerul Sănătății, joi, într-un comunicat de presă.

Conform reprezentanților Ministerului Sănătății nu este prevăzută nicio măsură privind desființarea unor unități medicale în general sau a unor centre de permanență în particular.

Această reacție vine după ce, în spațiul public a apărut o informație potrivit căreia s-ar desființa centre de permanență.

„Ca urmare a evaluării centrelor de permanență realizate în anul 2018 și a controalelor efectuate de Corpul de Control al Ministerului Sănătății, condus la acea vreme de Sorina Pintea, a fost aprobată Ordonanța de Urgență nr. 61 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2004, privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanentă, prin care a fost introdusă și noțiunea de desființare a centrelor de permanență (în baza deciziei emisă de către directorul executiv al Directiei de Sănătate Publică). În urma aprobării OUG 61/2018, Ministerul Sănătății condus de Sorina Pintea a demarat procedurile de stabilire a noilor criterii de înființare, respectiv desființare a centrelor de permanență, în vederea punerii în aplicare a ordonanței.

În perioada, septembrie 2018 – septembrie 2019, a avut loc procesul de elaborare și consultare cu comisiile de specialitate și direcțiile de sănătate publică județene, în vederea modificării cadrului legislativ. Având în vedere faptul că deciziile de înființare a centrelor de permanență sunt emise de către direcțiile de sănătate publică, la solicitarea consiliilor locale sau a medicilor de familie cu acordul caselor județene de asigurări de sănătate, Direcția Generală de Asistență Medicală și Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății, prin adresa nr. 56269/14.10.2019, a solicitat atât DSP cât și Comisiei de Medicină de Familie puncte de vedere cu privire la modificarea Normelor referitoare la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanentă, iar prin răspunsurile primite, DSP a solicitat și emiterea criteriilor de desființare a centrelor de permanență”, se arată în comunicatul trimis de Ministerul Sănătății.

Se ia în calcul, conform comunicatului, extinderea și eficientizarea acestor tipuri de servicii medicale.

Articolul precedentDSP Mehedinți celebrează Ziua Naţională fără Tutun
Articolul următorCOD GALBEN de inundații pe Jiu și afluenții săi. Ce județe vor fi afectate