MUNICIPALITATEA DIN SEVERIN CERE BANI DIN FONDUL DE REZERVĂ PENTRU AGENTUL TERMIC

Este luna octombrie și chiar dacă vremea e încă frumoasă, coșmarul încălzirii locuințelor, în iarna 2018 – 2019, îi chinuie pe severineni. Semnele de întrebare privind capacitatea municipalității de a face rost de bani pentru păcură sunt tot mai multe. Primarul Severinului a răspuns clar că, indiferent dacă va fi nevoie să se împrumute, va fi căldură. Doar că Severinul nu prea vrea împrumut, ci ar vrea bani din fondul de rezervă.

Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, are prima apariție publică din perspectiva pregătirilor pentru sezonul rece. „Cu siguranță, vom avea cladură în această iarnă!”, a spus primarul. Este dela al treilea an consecutiv în care asigurarea agentului termic este problema și provocarea cele mai grave pentru administrația locală din Severin.

Potrivit ultimelor modificări legislative promulgate de Guvernul României, administrațiile locale au undă verde să contracteze împrumuturi pentru cheltuieli de genul celor necesare asigurării confortului termic în sistem centralizat. Primarul din Severin spune, însă, că nu prea ar vrea să angajeze împrumuturi și cere bani din fondul de rezervă.

„Lucrăm pe două fronturi, din punct de vedere tehnic, să putem asigura agentul termic și pe de altă parte lucrăm și la documentele necesare pentru a primi bani și a cumpăra păcură. Am cerut bani de la Guvernul României, ni s-a oferit varianta împrumutului, dar noi ne-am dori să primi de la fondul de rezervă. Poate primim o parte din împrumul și o altă parte din fondul de rezervă”, a declarat Marius Screciu (foto).

Primarul severinean a avut mai multe întâlniri cu oficialii din Guvern, în ceea ce privește problematica termoficării în muncipiu, pentru acest sezon rece, însă, până în acest moment, nu a primit un răspuns clar.

Asigurarea confortului termic la Severin, pentru mai bine de 80.000 de locuitori este o problemă destul de gravă, pe fondul intrării în faliment a fostei termocentrale de la Halânga, ROMAG TERMO. Pentru a putea da căldură în Severin, Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică (SPAET) din cadrul Primăriei Severin a închiriat două cazane de la lichidatorul care se ocupă de falimentul RAAN, cu suma de 700.000 de lei pe lună, care funcționează cu păcură. Cheltuielile pentru a asigura furnizarea de agent termic sunt imense, undeva la peste 60 de milioane de lei pe sezon.

Primăria subvenționează gigacaloria astfel produsă. Din prețul total de 460 de lei/gigacalorie, subvenția este de 212,49 lei. Municipalitatea a primit anii trecuți în jur de 20 de milioane de lei din fondul de rezervă, sumă pe care o vrea și anul acesta. Doar patru orașe din România sunt în această situație gravă și solicită bani din fondul de rezervă al statului român. Este vorba de Drobeta Turnu Severin, Brad, Gheorgheni și Vatra Dornei.

Articolul precedentCum te poţi alătura Partidului Realitatea? Mesajul lui Cozmin Guşă către militanţi
Articolul următorConcert-eveniment, susținut de maestrul Tudor Gheorghe