NOUA MACHETĂ A PODULUI LUI TRAIAN ESTE SPECTACULOASĂ

Reabilitarea Muzeului Regiunii Porților de Fier se apropie de final, iar piesele de forță și spectaculozitate sunt montate din nou în clădirea renovată și reamenajată. Una dintre cele mai vizitate exponate este macheta podului construit de Apolodor din Damasc, la ordinul împăratului Traian, între anii 103 și 105, chiar în zona municipiului Drobeta Turnu Severin de astăzi.

Au apărut primele imagini cu macheta podului construit de Apolodor din Damasc peste Dunăre, între anii 103 și 105, care lega castrul Pontes de castrul Drobeta. Macheta este gata, a fost amplasată în sala dedicată special acestui prețios exponat și este mult mai spectaculoasă decât cea veche, construită în 1971, cea care a încântat ani de-a rândul vizitatorii, până la momentul intrării muzeului în amplul proces de reabilitare. Proiectul de transformare totală a muzeului se numește „Reabilitarea Muzeului Regiunii Porților de Fier și valorificarea lui ca produs turistic” și a început în urmă cu aproape 10 ani, cu fonduri europene. De la începutul anului viitor, muzeul va fi redeschis publicului.

Din podul considerat o minune a ingineriei antice, astăzi au mai rămas doar două picioare, unul aflat la Severin, chiar lângă Complexul Muzeal ce reunește Muzeul Regiunii Porților de Fier și castrul Roman Drobeta, iar celălalt în localitatea Kostol, ce aparține municipiului Kladovo din Serbia.

La 47 de ani distanță de expunerea primei machete (în decembrie 1971), noua machetă este gata să îi încânte pe vizitatori și a fost montată în clădirea Muzeului. Primele imagini cu noul exponat au fost publicate de președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu, pe pagina sa de Facebook.

„Prin demersurile făcute de conducerea Muzeului Porților de Fier, macheta a fost complet restaurată și respectă întru totul adevărul istoric al Podului construit peste Dunăre, realizat între cele două războaie dacice, între anii 103-105. Macheta Podului lui Traian este recunoscută la nivel european și prezintă un interes deosebit în rândul turiștilor care ajung în județul Mehedinți, alături de celelalte obiective ale ansamblului arhitectural de la Drobeta, proiectate de Apollodor din Damasc. Mă bucur că lucrarea a fost finalizată în această perioadă când se realizează și recepția după finalizarea lucrărilor de reabilitare a Muzeului Regiunii Porților de Fier!”, scrie Aladin Georgescu pe pagina sa de socializare, unde se regăsesc un filmuleț și mai multe imagini cu noua machetă.

Articolul precedentSpectacol la Târgul de Crăciun
Articolul următorRevelion în stradă la Turnu Severin