Creierul este centrul de comandă al organismului și, practic, fără funcționarea sa în parametrii optimi nimic nu va merge bine. Mai problematic este faptul că stilul de viață modern ne pune în fața unor factori, obiectivi sau subiectivi, care afectează sănătatea creierului. Iată câțiva dintre ei. 

Nu săriți peste micului dejun

După somn, organismul are mare nevoie de energie și nutrienți, iar dacă aveți obiceiul să evitați micul dejun, îl privați de aceste resurse. Practic, creierul intră într-o fază de „funcționare de urgență” care poate afecta întregul corp, scrie Revista Sufletului.

Lipsa somnui

Oarecum, efectul este similar cu cel provocat de lipsa alimentației. Creierul lucrează mai mult decât ar fi normal și, evident, se uzează mai rapid, pentru că se accelerează procesul ireversibil de moarte a celulelor creierului.

Consumul de zahăr

Chiar dacă este imposibil să mai găsim alimente care nu conțin zahăr sau derivați, putem totuși reduce consumul acordând mai multă atenție alimentației. O cantitate mare de zahăr în sânge afectează negativ funcționarea creierului.

Fumatul

Daunele cauzate de fumat organismului nostru au fost dovedite de mult timp. În plus, poate duce la comprimarea completă a creierului și a bolii Alzheimer.

Nu dormiți cu pătura/plapuma în cap

Acesta este un factor despre care mai puțină lume știe că are efect asupra sănătății creierului, deși explicația este relativ simplă. În timpul somnului avem nevoie de oxigen, ori dacă stăm cu capul sub pătură sau plapumă vom inhala mai mult bioxid de carbon acumulat din propria respirație. De aceea se recomandă și aerisirea camerei înainte de culcare.

Încercarea de a fi activi fizic în timpul bolii

Este o altă activitate care privează creierul de energia de care ar avea nevoie pentru o funcționare normală. Când suntem bolnavi și simțim nevoia să stăm în pat, este un semnal dat de organism că ar nevoie de odihnă.

Probleme de comunicare

Conversațiile ajută la menținerea creierului într-o formă bună și la dezvoltarea acestuia. Conversațiile inteligente stimulează apariția unor noi conexiuni neuronale care sunt bune pentru creier.

Lipsa gândurilor stimulatoare

Procesul gândirii provoacă schimbări pozitive în cortexul cerebral. Este un instrument puternic pentru dezvoltarea și funcționarea imediată a corpului nostru principal.

Articolul precedentRomânia, ajutor de aproape 34 de milioane de euro după seceta din 2022
Articolul următorJudețele cu cele mai multe cazuri de COVID