Poliția orașului Drobeta Turnu Severin a fost sesizată miercuri, 10 iulie, de către o femeie de 24 ani, din municipiu, cu privire la faptul că a fost agresată fizic de către soțul său de 27 ani, în timp ce se afla la domiciliul comun.

La fața locului s-a deplasat un echipaj de poliție, iar din verificările efectuate s-a stabilit că aspectele sesizate se confirmă, motivul fiind unul de natură familială.

Victima nu a suferit leziuni care să necesite acordarea de îngrijiri medicale de specialitate, iar în urma evaluării riscului asupra acesteia s-a luat măsura emiterii ordinului de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.

De asemenea, s-a deschis un dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie.

Pentru a veni în  sprijinul victimelor, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia. Astfel, la sfârșitul anului trecut, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne și al ministrului muncii și justiției sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști.

De la data de 28 decembrie 2018, polițiștii pot emite ordinul de protecție provizoriu, prin care se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri de protecție a victimelor.

Ordinul stabilește procedura de intervenție a polițiștilor, de cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea violenței domestice, metodologia de utilizare a formularului de evaluare a riscului și procedura de emitere a ordinului de protecție provizoriu, precum și cea de punere în executare a acestuia.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

 

 

Articolul precedentFurturile din păduri continuă. Hoți de lemne, surprinși în flagrant
Articolul următorSE DESFIINȚEAZĂ DOUĂ CENTRE DE PLASAMENT ÎN MEHEDINȚI