Descoperiri arheologice ale uneia dintre cele mai importante cetăţi antice, în urma scăderii nivelul scăzut al Dunării la Isaccea.

Scăderea cotelor Dunării a scos la iveală părţi ale sitului arheologic Noviodunum, din oraşul Isaccea, una dintre cele mai importante cetăţi de la Dunăre din antichitate.

Pentru arheologie este o situaţie inedită, pentru că de 22 de ani de când lucrez aici nu am avut niciodată cote atât de scăzute ale Dunării. În apă, sunt elemente de ziduri prăbuşite. Noi am reuşit să surprindem o parte din latura vestică a acestui turn, spunem noi că este destul de mult. Nu ştim clar momentul în care s-a întâmplat această prăbuşire. Dar această scădere a cotelor Dunării ne oferă o oportunitate. Încercăm să profităm la maxim de scăderea aceasta istorică a nivelului Dunării şi să obţinem informaţii cât mai multe legate de incinta de nord şi de fazele sale constructive. Nu ştiu dacă în următorii ani vom avea o situaţie similară şi vom mai putea investiga această zonă, a spus responsabilul şantierului, Aurel Stănică.

Lucrările desfăşurate în ultima perioadă la cetate sunt realizate într-un proiect de restaurare şi punere în valoare a cetăţii care este finanţat prin Timbrul monumentelor istorice administrat de Institutul Naţional al Patrimoniului, proiect derulat de Primăria oraşului Isaccea, Consiliul Judeţean şi asociaţia Noviodunum.

Prin programul finanţat prin INP se realizează proiectul tehnic pentru restaurarea şi punerea în valoare a cetăţii Noviodunum, una dintre cele mai importante cetăţi de la Dunăre din antichitate, fiind ultimul vad al fluviului până la Marea Neagră.

Cetatea a fost principala staţie a flotei romane Classis Flavia Moesica, cea care controla cursul inferior al Dunării şi malurile de nord şi de vest ale Mării Negre, conform arheologilor.

Articolul precedentBobby Păunescu, mesaj dur în Duminica migranților români: Statul nu face mai nimic pentru diaspora. Până la alegeri se va întâmpla o schimbare. Putin distruge infrastructura din Ucraina și cumpără România
Articolul următorPloi torențiale în mai multe zone ale țării