PERICOLUL A TRECUT: PORCII CONFISCAȚI LA MEHEDINȚI NU ERAU BOLNAVI

Cei 47 de porci decoperiți pe 6 septembrie, la un filtru al poliției în zona localității mehedințene Gura Văii, nu erau infectați cu virusul pestei porcine africane. Este anunțul făcut de Direcția Sanitară – Veterinară și de Siguranța Alimentelor Mehedinți, după primirea rezultatului analizelor de laborator. În aceste condiții, pesta porcină nu a ajuns în Mehedinți.

Alerta autorităţilor sanitare-veterinare din Mehedinți, declanșată după ce un transport de porci originari din județul Bihor a fost confiscat pe 6 septembrie, a luat sfârșit astăzi, după ce rezultatul probelor trimise la laborator au fost declarate negative.

Directorul DSVSA Mehedinți, Irina Zoican, spune că aceasta este o veste bună pentru mehedințeni și îndeamnă populația la calm, dar în același timp și la prudență. În opinia acesteia, pesta porcină AFRICANĂ a ocolit județul, dar măsurile drastice, precum închiderea târgurilor, interzicerea comercializării porcinelor, transportul neautorizat de animale sau carne de porc sunt interzise cu desăvârșire.

„Avem rezultatul analizei pentru cei 47 de porci, încep cu o veste bună, rezultatul este negativ, deci la nivelul județului Mehedinți nu avem pestă porcină africană. Rog populația să nu intre în panică. Motivul pentru care am ucist totuși întreg efectivul de animale a fost necesitatea unei măsuri preventive, deoarece nu ne puteam permite să riscăm”, a declarat directorul DSVSA, Irina Zoican.

Alerta maximă declanșată în urmă cu 4 zile a survenit ca urmare a descoperirii în mașină a unor crotalii ce atestau că porcinele proveneau din focarul de pestă porcină africană din județul Bihor.  Șoferul prins de polițiști ducea porcii în localitatea Melinești, județul Dolj și traversase o jumătate de țară, fără ca nimeni să îl verifice.

Luat la întrebări de medicii veterinari,  bărbatul minţit şi a spus că a cumpărat porcii din judeţul Timiş. Autorităţie judeţene şi cele sanitar-veterinare au decis în urma unei şedinţe de comitet de situaţii de urgenţă sacrificarea şi îngroparea animalelor, după ce au prelevat probe.

Bărbatul a fost amendat cu 600 de lei de către poliţişti, cu 750 de lei de reprezentanţii DSVSA şi a pierdut mai bine de 8.000 de lei, banii pe care îi plătise pe porci. El nu va fi nici despăgubit, pentru că nu avea documente de provenienţă a animalelor.

Articolul precedentDe la ce a pornit incendiul la fabrica de prelucrare a lemnului din Turnu Severin
Articolul următorUn șofer din Severin prins în trafic cu o alcoolemie de 2,39 mg/l alcool pur în aerul expirat