PESTĂ PORCINĂ, TRATATĂ CU NEPĂSARE DE PRIMARUL COMUNEI (VIDEO)

A trecut aproape o săptămână de la descoperirea și anihilarea focarului de pestă porcină din ferma părăsită de la Gîrla Mare, iar autoritățile nu mai scot nicio vorbă. Potrivit acestora, focarul a fost stins și nu ar fi cazul să se mai ia măsuri mult mai drastice. Totuși, inconștiența și indolența nu lipsește ne la niciun nivel. De la paznicii crescători clandestini de porci și până la Primărie. Primarul comunei nici măcar nu știe câți porci erau acolo și nici că erau crescuți ilegal! (VIDEO: declarație fabuloasă a primarului comunei, Dumitru Baicu!)

Un focar de pestă porcină izbucnit din cauza inconștienței criminale a unor oameni care nu au avut nici cea mai mică mustrare de conștiință atunci când s-au apucat să crească peste 50 de porci într-un complex dezafectat de la marginea comunei, chiar sub nasul autorităților locale. De altfel, la Gârla Mare, este chiar o tradiție să crești porci cu zecile și sutele, uneori prin pădure, alteori pe la marginea satului. Aproape nimeni nu a văzut cum locuitorii se transformaseră în fermieri clandestini și zootehniști de ocazie, până când s-a produs nenorocirea.

Imediat după aceea, ce să vezi, celor trei paznici li s-a făcut o plângere penală pentru atentat la siguranța comunității și răspândire de epidemii. Poate pe bună dreptate, aceștia o meritau, dar se pune fireasca întrebare ce au făcut, în tot acest timp, primarul, viceprimarul, veterinarii din comună și chiar poliția. Greu de spus! Certă este doar atitudinea de o indolență crasă a primarului, care a găsit de cuviință să nu fie chiar atât de îngrijorat. A precizat, cu seninătate că nu știa câți porci creșteau paznicii, poate doar „câțiva, acolo!” Declarația acestuia este fabuloasă!

Nu prea știe primarul care e treaba cu pesta porcină și nici de unde ar putea să fi venit, dar găsește un bun prilej să îl bage la înaintare pe viceprimar. Întrebat de unde ar putea să fi venit pesta porcină africană, primarul Dumitru Baicu a precizat: „Din câte știu, așa din auzite, nu știu așa concret, vicele a avut niște purcei aduși de la Alba Iulia, el spune că i-a adus anul trecut, ceilalți nu știu!”

Cu alte cuvinte, ce atâta gălăgie pentru o banală pestă porcină! Că doar se poate trăi și cu asta! Ce nu știi nu te afectează, iar ignoranța e motiv de viață lungă și sănătoasă.

Articolul precedentImagini cu o ciută, surprinse în Parcul Național Porțile de Fier
Articolul următorAPIA Mehedinți efectuează plata ajutorului de stat pentru ameliorarea raselor de animale