PESTE 1000 DE SEVERINENI FĂRĂ CĂLDURĂ, DIN CAUZA DATORIILOR

FĂRĂ CĂLDURĂ, DIN CAUZA DATORIILOR! Treisprezece asociaţii de locatari din Drobeta Turnu Severin au strâns datorii de peste un milion de lei la plata agentului termic. Este motivul pentru care, la această oră, locatarii arondaţi acestor asociaţii stau în frig, deşi peste noapte termperaturile au scăzut spre trei grade.

Mai grav este faptul că, pe lângă cei rău platnici suportă frigul şi cei care sunt cu facturile la zi. Aceștia sunt desigur nemulţumiţi de situaţia care îi dezavantajează. „Nu avem căldură şi avem nevoie că suntem bătrâni şi bolnavi şi avem şi copii, care au nevoie de căldură. De ce să suferim noi pentru cei care sunt restanţieri. Trebuie să facă ceva, nu ştiu ce, să-i debramşeze individual, că nu se poate”. Este declarația unei locatare de la Asociaţia de proprietari nr 3, din Crihala.

Topul datornicilor

La cele treisprezece asociaţii care nu au primit căldură, gradul de încasare la agentul termic este între 26 şi 69 la sută. În topul datornicilor este Asociația de proprietari nr 3, Crihala, de pe strada Şincai, cu cea mai mare datorie, de 219.000 lei. Urmează asociaţia vecină, nr. 37, de pe strada Crişan, cu o datorie de 141.194 lei. Asociaţia de proprietari nr 10, de pe strada Alion, cu o datorie de peste 122.000 de lei. Mai sunt şi alte asociaţii cu datorii de 93.000 de lei – nr. 119, 83.993 – nr. 106 C, 76.000 de lei – 106 B, unde gradul de încasare este foarte redus. Deşi au fost purtate negocieri între conducerea SPAET şi preşedinţii şi administratorii acestor asociaţii, până nu vor fi achitate din datorii nu va fi furnizat agent termic, spune directorul adjunct al SPAET.

Nu plătesc, nu dăm căldură!

„Sunt restanţe de aproxmativ 200.000 de lei, 120.000 de lei, am purtat discuţii cu reprezentanţii asociaţiilor şi au spus că vor încerca să recupereze aceste sume de la proprietarii de apratamente, să-şi achite datoriile, dar până atunci noi menţinem sistarea furnizării de energie termică”. a declarat directorul adjunct al Serviciului Public de Alimentare cu Energie Termică, Ilie Alecu.

Primăria datoare 35 de milioane de lei ca să furnizeze căldură

Pentru ca întregul oraş să nu rămână în frig în această iarnă, Primăria a făcut un împrumut de 35 de milioane de lei de la Trezoreria Statului. Vom avea căldură pe datorie, o datorie pe care o vom plătim în următorii cincisprezece ani, din taxele şi impozitele noastre. Banii au fost luaţi pentru a acorda o subvenţie de 300 de lei populaţiei. Fără subvenție, s-ar fi plătit 592,12 lei pentru gigacalorie, după ce preţul acesteia s-a majorat cu 130 de lei. În timp ce populaţia va plăti 292,12 lei, agenţii economici şi instituţiile publice vor plăti preţul întreg de 592,12 lei. După cum au declarat autorităţile, cei 35 de milioane de lei nici nu sunt suficienţi. Se mai aşteaptă un ajutor guvernamental de 27 de milioane de lei. Anul trecut SPAET-ul a cheltuit cu energia termică nu mai puţin de 60 de milioane de lei, adică treisprezece milioane de euro, bani cu care s-ar putea face o centrală termică nouă, care ar produce gigacaloria la un tarif mult mai mic.

Articolul precedentDeputatul Virgil Popescu cere lămuriri despre alegerile PSD din sediul Prefecturii Mehedinți
Articolul următor“Șezătoare la Palat”, de Lăsatul Secului pentru Postul de Crăciun