PRIMAR MEHEDINȚEAN CONDAMNAT LA ÎNCHISOARE CU SUSPENDARE, PENTRU FRAUDAREA DE FONDURI EUROPENE

Primarul comunei mehedințene Devesel, Fabian Drocan, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru o afacere din care a obținut ilegal fonduri europene de la APIA. Decizia este definitivă și a fost pronunțată de Curtea de Apel Craiova, la doi ani distanță de când procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de libertate. În dosar mai este condamnat şi şoferul primăriei. Primarul are interdicție de a mai candida timp de 5 ani și este obligat să execute 80 de zile de muncă în folosul comunității. Drocan este primar la al doilea mandat, ales pe listele PNL.

În rechizitoriul, pe baza căruia primarul comunei Devesel, Fabian Drocan și șoferul Primăriei, Mițaru Ion Eugen, au fost trimiși în judecată, înaugust 2017, se arată că în perioada 2008 – 2012, Miţaru Ion Eugen, conducător auto la Primăria Devesel, i-a indus în eroare pe reprezentanţii A.P.I.A. – Mehedinţi prin prezentarea cu rea-credinţă a unor documente false (documente incomplete, adeverinţe şi declaraţii false) care atestau faptul că acesta deţine în proprietate/folosinţă terenuri agricole situate pe raza mai multor localităţi din judeţul Mehedinţi, obţinând astfel pe nedrept, suma totală de 796.565 lei, fonduri europene.

Documente false

„În cursul anului 2009, Drocan Fabian Laurenţiu Costel i-a indus în eroare pe reprezentanţii A.P.I.A. – Mehedinţi prin prezentarea cu rea-credinţă a unor documente false (documente incomplete, adeverinţe şi declaraţii false) care atestau faptul că acesta deţine în proprietate/folosinţă terenuri agricole situate pe raza localităţii Devesel, jud. Mehedinţi, obţinând astfel pe nedrept suma totală de 111.282 lei, fonduri europene”, se preciza, la acea vreme, într-un comunicat de presă al DNA Craiova.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Mehedinţi s-a constituit parte civilă în procesul penal cu sumele acordate în anul 2009 primarului Drocan Fabian Laurenţiu Costel – 111.282 lei şi în perioada 2008 – 2012 şoferului Miţaru Ion Eugen – 796.565 lei. Din verificările efectuate a rezultat că Drocan Fabian Laurenţiu Costel şi Miţaru Ion Eugen nu figurează în evidenţele fiscale cu bunuri mobile şi/sau imobile impozabile, prin urmare nu au fost instituite măsuri asigurătorii în cauză.

Decizie definitivă a Curții de Apel Craiova; muncă în folosul comunității

La sențința pronunțată în anul 2018 de Tribunalul Mehedinți, DNA Craiova a făcut apel. Soluția instanței de apel este definitivă și executorie. Astfel este condamnat  inculpatul MIȚARU ION EUGEN, la pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare. În baza art. 67 alin. 2 C.p., inculpatului i se aplică și pedeapsa complementară  de interzicere a dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice ale funcţii publice, şi de art. 66 alin.1 lit. b Cod penal (dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat), pe o perioadă de 3 ani.

Instanța dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul MIȚARU ION EUGEN va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul localităţii Devesel, sat Devesel, judeţul Mehedinţi, în cadrul școlii, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

Primarul va munci în curtea școlii

În cazul primarului comunei Devesel, Fabian Drocan, înstanța îl condamnă pe inculpat la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendare și pedeapsa complementară prev. de 66 alin.1 lit. a Cod penal (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice ale funcţii publice) şi de art. 66 alin.1 lit. b Cod penal (dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat), pe o perioadă de 5 ani. Instanța dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere privind pe inculpatul DROCAN FABIAN LAURENȚIU COSTEL şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani. Deasemenea,  obligă pe inculpatul DROCAN FABIAN LAURENȚIU COSTEL ca, pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul localităţii Devesel, sat Devesel, judeţul Mehedinţi (în cadrul Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi şi unităţile şcolare subordonate acestuia) pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare.

Potrivit articolului 18, indice 1, din Legea 78/2000, „Folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi”.

Articolul precedentComedia „Şi cine nu iubeşte?”, pe scena Palatului Culturii ”Teodor Costescu”
Articolul următorDoi mehedințeni, cercetaţi pentru conducere fără permis şi sub influenţa băuturilor alcoolice