Schimbare radicală a vremii în România. Temperatura va scădea cu peste 13 de grade Celsius în doar 24 de ore. Vor fi două anotimpuri în țara noastră, în nordul teritoriului va fi mai rece, în schimb în partea de sud vor fi temperaturi de vară.  

Sâmbătă, 7 octombrie 2023, vremea va fi mai caldă decât în mod normal, mai ales în sudul țării, cu maxime între 25-26 de grade Cesius. 

„Pe parcursul zilei de sâmbătă ne așteptăm la o vreme mai caldă decât în mod obișnuit în mare parte din țară, dar mai ales în regiunile sudice unde și cerul va fi mai mult senin și așteptăm maxime de până la 25 – 25, izolat 27 de grade”, a anunțat Mihai Timu, meteorolog ANM.

În schimb, peste 24 de ore, de duminică, un val de aer polar cuprinde România. Iar temperaturile vor scădea simțitor de duminică, mai întâi în nordul țări. 

„Pe pacursul zilei de duminică peste zi vor fi înnorări în toata jumătatea de nord a țării – acolo, temperaturile vor fi în scădere semnificativă, de exemplu în nordul Moldovei; Maramureș prin depresiuni. nu vor fi la amiază mai mult de 12 – 14 grade și vântul se va intensifica pe lângă ploile din jumătatea – slabe, într-adevăr, cantitativ – de nord a teritoriului.

Duminică ne așteptăm la o vreme vântoasă în toate regiunile. Vor fi rafale în general de 50-60 de kilometri la oră. Pe creste, la altitudini mari vor fi și rafale de peste 70-80 de kilometri la oră. Luni, de exemplu, nu așteptăm mai mult de 18-19 grade nici măcar în zona Capitalei”, a mai spus meteorologul ANM Mihai Timu.

Meteorologii spun că răcirea va fi de scurtă durată. 

„Într-adevăr, vom asista, mai ales începând de duminică, la o scădere a regimului de temperaturi. Dacă duminică vom consemna cel mult valori de 13 până la 14 grade în jumătatea de nord a țării, în timp ce în sud este posibil să depășim în continuare pragul unei zile de vară 26-27 de grade, inclusiv o maximă de 25-26 de grade, săptămâna va debuta cu o răcire și în restul țării, pentru că maximele la scara întregii țări se vor situa între 9 până la 19 grade”, a declarat Elena Mateescu, directorul general ANM.

De luni va fi mai frig în toată țara, inclusiv în București. Vântul va sufla în toată țara, iar pe crestele montane va atinge viteze de 70-80 de kilometri pe oră.

Iar de marți temperaturile vor crește din nou treptat, în special în sud vor fi 24-25 de grade.

În Maramureș, în Transilvania și în nordul Moldovei vor fi doar 13-15 grade.

În a doua parte a săptămânii va fi o vreme caldă pentru această perioada, cu valori din nou de 26-27 grade.

Minimele vor fi unele coborâte, mai ales în depresiuni, când ne vom apropia și chiar valori de -2°-0° de pragul de îngheț. Vor fi intensificări ale vântului, care cu siguranță vor prezenta interes, pentru că nu numai în zona montană valori ale maximelor la rafală care pot depăși 70-80km/h și în zonele mai joase de relief, cu valori de 45-50km/h în condițiile scăderii valorilor termice, senzația de rece va fi una semnificativă.

„Ploile nu vor fi prezente în următoarea perioadă, poate doar averse locale neînsemnate cantitativ, în special în partea de vest, centru-nord. Seceta va continua și, din păcate, vorbim despre deficit de precipitații și în următoarea perioadă, dar în același timp, o lună octombrie în continuare mai caldă după un septembrie 2023, cea mai caldă din istorie în țara noastră și în condițiile în care și septembrie a fost o lună deficitară, mai ales în partea de sud, sud-est și est a țării și așa cum arată estimările și pentru a doua lună de toamnă, într-adevăr, seceta în continuare va fi prezentă, se va accentua în intensitate mai ales în sudul Olteniei, în Muntenia, în Dobrogea și în jumătatea sudică a Moldovei”, a mai spus Elena Mateescu, directorul general ANM, la un post TV.

Articolul precedentDan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: „Dispariția cash-ului este exclusă”
Articolul următorOdesa, din nou atacată – Putin vrea distrugerea sistemului electric – Anunțul lui Zelenski