Peste 35 de milioane de euro este valoarea celor 13 proiecte care urmează să fie implementate de Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin, din care cinci sunt legate de mobilitatea urbană: crearea de piste de biciclete, crearea unui sistem de închiriere biciclete, o parcare, sistem de management al traficului, achiziția de autobuze electrice și reabilitarea de străzi.

Alte proiecte vizează revitalizarea a 12.000 mp de spații verzi în municipiul Drobeta Turnu Severin, construirea unei creșe și modernizarea cartierului Banovița. Proiectele sunt în faza de evaluare, după care se va trece la precontractare.

“Este extrem de importantă capacitatea administrativă a Primăriei în ceea ce privește implementarea acestor proiecte și țin să mulțumesc echipei și primarului că s-au implicat foarte mult. Noi în calitate de consultant nu puteam să fim decât un suport pentru elaborarea acestor proiecte. Noi apreciem undeva la trei luni că va mai dura perioada de evaluare efectivă și apoi vor intra în perioada de precontractare, ceea ce înseamnă că Primăria a blocat acești bani și practic le aparțin sumele pe care le vor contracta. În perioada următoare vor lansa procedurile de achiziție pentru implementarea proiectelor. Aici, în ceea ce privește procedurile de achiziție este un hățiș legislativ, se pot estima de la trei luni până la un an, în condițiile în care vor exista contestații”, a precizat Radu Dragomir, consultant în cadrul proiectelor.

Acesta mai explică că prin aceste proiecte de mobilitate urbană, Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin pune bazele unei infrastructuri moderne de transport local, beneficiind de finanțare europeană, cu o contribuție foarte mică de la bugetul local de doar 2 la sută:

„Noi sperăm ca Primăria să fie la fel de activă pentru că în exercițiul 2020-2027 vor fi alocate sume mult mai importante, dar nu vor mai fi investite în proiecte strict de infrastructură, ci se va investi în inovație. Eu zic că dacă aceste proiecte vor fi implementate corespunzător și, așa cum le-am proiectat, cu siguranță vor oferi o bază pentru imediatul exercițiu financiar”.

Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, spune că prin aceste proiecte se urmărește crearea unei alternative rapide și ecologice de transport, astfel încât să fie reduse și emisiile de gaze, pentru a avea un oraș curat.

„Urmărim o alternativă modernă și civilizată la traficul cu autoturismul în Drobeta Turnu Severin prin două variante de lucru: un transport public modern, elegant, civilizat și posibilitatea să avem în Turnu Severin piste de biciclete pentru cei care vor să aleagă acest mijloc de deplasare. Vom avea nouă autobuze electrice, stații de autobuz moderne, civilizate cu panouri fotovoltaice unde se va știi unde este autobuzul, în cât timp va ajunge în acea stație. De asemenea, avem posibilitatea să modernizăm străzile pe care circulă aceste autobuze. Mai avem și un proiect privind revitalizarea zonelor uitate și ne-am axat pe Banovița, zona unde vom investi cel mai mult, zona Apolodor, Serpentina Roșiori. Ne dorim să atragem în continuare fonduri europene fiind o formă ieftină de modernizare și de dezvoltare a orașului Drobeta Turnu Severin”, a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Marius Screciu.

Articolul precedentSfârșit de săptămână încărcat pentru pompierii din Mehedinți
Articolul următorRezultate finale europarlamentare în Mehedinți: PSD-43,07%, PNL – 23,19%, Pro România – 10,93%