România este împărțită, în continuare, între căldură și vijelii. Administrația Națională de Meteorologie a emis noi atenționări de caniculă și instabilitate atmosferică. 

 

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ – COD GALBEN

Interval de valabilitate: 30 iulie – 01 august
Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă
Zone afectate: conform textului și hărții

 

În intervalul menționat, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime la scara întregii țări se vor situa, în general, între 32 și 38 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

COD PORTOCALIU

 

Fenomene vizate: val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de  accentuat
Interval de valabilitate: 30 iulie – 01 august
Zone afectate: județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, Municipiul București și sudul județului Caraș-Severin

Pe parcursul zilelor de vineri, sâmbătă și duminică (30, 31 iulie și 1 august), în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș-Severin, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 37 şi 40 de grade.

Valul de căldură va persista și în prima parte a săptămânii viitoare în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat.

Imagine

 

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ – COD GALBEN

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Interval de valabilitate: 30 iulie, ora 13:00 – 30 iulie, ora 21:00
Zone afectate: Carpații Meridionali și de Curbură

În intervalul menționat, în zona Carpaților Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, local averse ce vor avea și caracter torențial și, izolat, grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în sudul și estul teritoriului.

Imagine

Sursa: Realitatea de Brasov

Articolul precedentRestricții de circulatie în întreaga țară. Până când sunt valabile
Articolul următor153 cazuri noi de COVID, în ultimele 24 de ore. Situaţia din fiecare judeţ