Conform unui raport al Uniunii Europene, România se situează pe ultimul loc în Europa la capitolul lectură, cu doar 29,5% dintre români citind o carte în ultimele 12 luni.

Conform unui raport al Uniunii Europene privind veniturile și condițiile de viață în 2022, România se află pe ultimul loc în Europa la capitolul lectură. Datele sunt îngrijorătoare: doar 29,5% dintre români au citit o carte în ultimele 12 luni, în timp ce media europeană se situează la 52,8%. Această statistică plasează România mult sub nivelul european, evidențiind o problemă majoră în ceea ce privește cultura lecturii în țara noastră.

La nivel european, există variații semnificative în obiceiurile de lectură. Țările cu cea mai mare rată de lectură sunt Luxemburg, unde 75,2% dintre cetățeni au citit cel puțin o carte în ultimele 12 luni, și Danemarca, cu o rată de 72,1%. Pe de altă parte, România, Cipru și Italia înregistrează cele mai scăzute procente, cu 29,5%, 33,1% și respectiv 35,4%, conform Eurostat.

Tinerii și femeile sunt categoriile care citesc cel mai mult în Uniunea Europeană. Aproximativ 60,1% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani au declarat că au citit în ultimul an, comparativ cu doar 47,2% dintre cei cu vârsta peste 65 de ani. În plus, femeile din UE sunt mai predispuse să citească decât bărbații, 60,5% dintre femei și doar 44,5% dintre bărbați declarând că au citit cărți.

În România, situația este și mai alarmantă. Institutul Național de Statistică (INS) arată că, din cele 16 milioane de persoane cu vârsta peste 16 ani, aproximativ 11 milioane nu au citit nicio carte în ultimele 12 luni. Deși datele INS indică faptul că 33% dintre români au citit cel puțin cinci cărți în ultimul an, cifrele rămân extrem de scăzute comparativ cu media europeană.

Sursa: Realitatea de Arges

Articolul precedentCIOLACU: PROIECTE PRECUM MODERNIZAREA BAZEI DE LA IZVORANI SAU REFACEREA PLANŞEULUI DIN PIAŢA UNIRII TREBUIE MULTIPLICATE
Articolul următorPLÂNGERE PENALĂ LA PARCHET PE NUMELE MINISTRULUI RAFILA, DEPUSĂ DE DEPUTATUL EMANUEL UNGUREANU