Într-un context în care încălzirea locuințelor reprezintă o problemă acută pentru milioane de români, apariția unei noi taxe pentru deținătorii de centrale termice pe gaz ar reprezenta încă o lovitură la buzunar. Potrivit unor declarații recente ale lui Dumitru Chisăliță, acest lucru ar urma să se întâmple, întrucât emisiile de dioxid de carbon produse de aceste centrale sunt considerate prea mari și dăunătoare pentru mediul înconjurător.

Românii care dețin centrale termice pe gaz ar putea plăti, în perioada următoare, o taxă pe dioxidul de carbon, conform proiectelor în pregătire la nivelul Uniunii Europene. 

”La momentul de față, chiar dacă există discuții în sensul acesta, nu există vreun act oficial, nici la nivelul UE, nici la nivelul României care să stabilească o interdicție propriu-zisă a montării centralelor pe gaze naturale în apartamente sau în imobile.

Sunt astfel de discuții, dar la momentul de față nu există o astfel de abordare. În ceea ce privește această taxare suplimentară, este un program al Uniunii Europene, se numește Fit for 55, care presupune ca în perioada următoare, deci în intervalul 2025-2030, să se treacă la taxarea emisiilor de dioxid de carbon, la nivelul populației sau al sectorului rezidențial, precum și la nivelul mobilității.

Articolul precedentVolodimir Zelenski, la București: „Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul României”
Articolul următorDespescu, date surprinzătoare despre decesele cauzate de accidente rutiere, în primele 9 luni. Care a fost principala cauză a carnagiului de pe șosele