Numeroase grupuri de pelerini se îndreaptă, sâmbătă dimineață, spre Șumuleu Ciuc, pentru a participa la procesiunea de Rusaliile Catolice. Unii oameni au venit de la peste 1.000 de kilometri ca să fie prezenți la eveniment.

Unii dintre pelerini au plecat de acasă de câteva săptămâni și au parcurs peste o mie de kilometri, pe Via Mariae, un drum spiritual care începe în Mariazell, Austria, și trasează o cruce pe harta Europei Centrale, având că finalitate marea procesiune de Rusaliile catolice din Harghita.

Tot pe jos vin și mulți pelerini din județul Harghita, care înfruntă oboseală pentru a se ruga împreună cu alți credincioși, pentru binele lor și al familiilor lor.

La fel că și în alți ani, aproximativ 2.000 de pelerini vin din Ungaria cu trenuri turistice, puse în circulație cu această ocazie de căile ferate maghiare, ei fiind întâmpinați cu muzică de fanfara în unele localități de pe traseu în care maghiarii sunt majoritari.

Respectând tradiția de secole, o parte dintre credincioșii care vin la pelerinaj se opresc mai întâi la catedrala franciscană de la Șumuleu Ciuc, iar alții au stat toată noaptea în lăcașul de cult, pentru a se ruga la statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

Totodată, o parte dintre pelerini merg spre altarul în aer liber pe un drum abrupt, denumit „Drumul Crucii”, pe care se află 14 cruci ce simbolizează locurile unde Isus s-a oprit pe Golgota.

La fel că în ultimii ani, la evenimentul religios sunt așteptați să participe și mai mulți oficiali de la Budapesta, toți având calitatea de pelerini.

De la primele orele ale dimineții, străzile din Miercurea-Ciuc au început să se aglomereze, autoturismele și autocarele cu care vin pelerinii fiind parcate în locuri special indicate de organizatori, în zonele periferice ale orașului.

De asemenea, grupuri de pelerini, purtând steaguri religioase, se îndreaptă spre Sumuleu Ciuc rostind rugăciuni și interpretând cântece bisericești.

Articolul precedentZelenski nu crede în armistițiul de pe perioada Jocurilor Olimpice
Articolul următorNoaptea Muzeelor a ajuns la ediție aniversară