SĂRBĂTOARE ROMÂNEASCĂ ÎN SERBIA

Românii din orașul cu cea mai mare concentrație de etnici români din Valea Timocului, Kucevo, au sărbătorit Ziua Limbii Române. Chiar dacă mult mai târziu decât data oficială de 31 august, celebrarea zilei limbii române a fost un emoționant prilej de a trăi și simți românește sub egida „Suflet Românesc, Limbă Română”.

Sărbătoare românească de excepție în sediul Centru Cultural din orașul Kucevo, un oraș care concentrează cea mai mare densitate de etnici români din Valea Timocului. Sub egida „Suflet Român, Limbă română”, mai multe organizații românești din Serbia de Răsărit, sprijinite de oameni cu suflet mare din România au organizat un eveniment grandios dedicat limbii române și Anului Centenar. Chiar dacă, oficial, pe data de 31 august se sărbătorește Ziua Limbii Române, acești oameni, greu încercați de dorul României și de condiția lor de minorități naționale în Serbia, au organizat un eveniment superb, la care au venit invitați din mai multe zone folclorice ale României. Totul a început cu o masă rotundă, la care s-a vorbit despre respectarea drepturilor minorităților, cu privire la deficiențele procesului de educație în limba maternă românească, iar aici a participat și europarlamentarul Marian Jean Marinescu, membru al Delegației UE – Serbia.

Fără limbă și fără cursuri de limbă maternă în școală, noi suntem duși. Nu o să treacă prea mult de 20 de ani și aici nu va mai exista graiul românesc și nici poporul român”, a spus Jiva Lazici, unul dintre liderii comunității românești din zona Veliko Gradiște.

Venit de la Cluj Napoca, lectorul universitar Irimie Popa a explicat: „Noi nu cerem altceva statului sârb, decât reciprocitate. Adică dacă noi respectăm frații sârbi, ne respectăm cetățenii români de etnie sârbă, Serbia de ce nu poate să respecte cetățenii sârbi de naționalitate română?”.

Europarlamentarul român MARIAN JEAN MARINESCU i-a sfătuit pe liderii comunității românești să fie mai fermi, mai uniți și mai incisive și să se adreseze Comisiei Europene și Delegației UE în Serbia pentru a cere drepturi și pentru a sancționa Serbia în demersul acesteia de aderare la Uniunea Europeană. „Drepturile minorităților pentru Uniunea Europeană nu sunt o joacă! Acest subiect este o chestiune foarte serioasă și se poate face o majoritate în Parlamentul European care să voteze împotrivă, chiar atunci la aderare! Acum este momentul și dacă vreși să se întâmple ceva trebuie să acționați!”, a precizat Marian Jean Marinescu.

Seara de excepție s-a terminat cu un regal folcloric, dar și cu mesaje de susținere pentru continuarea luptei de apărare a identității culturale și lingvistice românești. Apărarea limbii române, dar și cinstirea ei de către românii din Valea Timocului au fost liniile directoare ale unei sărbători dedicate tocmai limbii române.

Articolul precedentItalia, Olanda și Egipt, principalii parteneri comerciali ai județului Mehedinți
Articolul următorRALIU ŞI ACCIDENT CU O MAŞINA FURATĂ