ȘCOLI VECHI ȘI CU PROBLEME MULTE, ÎN MEHEDINȚI

Situația școlilor și a grădinițelor din județul Mehedinți, care au varii probleme înaintea începerii noului an școlar este departe de a se rezolva. Școli cu WC în fundul curții, fără alimentare cu apă sau renovate cu bani foarte puțini sunt în mai toate comunele județului. La Butoiești, primarul face eforturi pentru a intra în normalitate.

Școlile din mediul rural rămân unele cu foarte mari probleme, iar aceste probleme sunt foarte greu sau chiar imposibil de rezolvat. De la deja celebrele școli cu WC-ul în fundul curții și până la cele vechi și greu de renovat sau cele fără apă curentă, comunele din Mehedinți sunt pline de astfel de exemple. Chiar dacă sunt nevoiți să improvizeze sau să facă renovări cu bani puțini, primarii încearcă să rezolve cumva situația sau, cel mult, să mai cârpească, pe ici pe colo, ce se mai poate. Este și cazul grădiniței din satul Jugastru, comuna Butoiești, unde învață 18 copilași.

Cu doar 10.000 de lei, primarul a reușit să schimbe un geam și două uși, să repare interiorul și o parte din exteriorul unei clădiri ce are o vechime de 80 de ani. Ba chiar a adus și o sobă de teracotă. Cu toate acestea, doar încăperea unde învață copiii a fost reabilitată, restul clădirii fiind izolat și abandonat. Apă curentă nu este, iar toaletele sunt, evident, în curte.

Bani puțini la primării

În general, condițiile sunt bune, iar restul lipsurilor primarul le pune pe seama banilor puțini, dar și a vechimii clădirilor. O astfel de clădire nu are, de exemplu, autorizație sanitară de funcționare, dar copiii nu au altă variantă decât să învețe aici.

„Școala are aproape 80 de ani, iar în această școală am investit circa 10.000 de lei în tavan, vopsire, gletuire, am schimbat ușile, geamurile, am pus de termopan, am luat o sobă de teracotă. Fiind bugetul local foarte mic, am investit atât cât am putut. Anul școlar 2019 – 2020 este binevenit și am investit atât cât s-a putut după cum se vede. Eu zic că s-a făcut ceva, se putea și mai bine, dar atât am putut”, a precizat primarul comunei mehedințene Butoiești, Valentin Sălceanu.

În comuna Butoiești sunt două școli și patru grădinițe. Primarul spune că la toate s-au făcut investiții, dar în limita posibilităților. În toate aceste unități școlare învață un număr de 243 de elevi. Din toate aceste școli, niciuna nu are autorizație sanitară de funcționare.

Articolul precedentAproape 800 de copii înscriși în clasa pregătitoare vor primi un ghiozdan
Articolul următorMaşinile care transportă elevi, verificate înainte de începerea anului şcolar