Mai mulți politicieni de stânga și reprezentanți ai sindicalor din Europs au semnat o scrisoare în care solicită o săptămână redusă de muncă, de patru zile.

Motivând că statele europene ar trebui să adopte o săptămână de lucru de patru zile pentru a-și ajuta economiile să-și revină după pandemia de coronavirus. 

Documentul a fost trimis premierului Marii Britanii, Boris Johnson, cancelarului german Angela Merkel, prim-ministrului spaniil, Pedro Sanchez și altor lideri europeni.

În document se arată că modelele de lucru trebuie regândite, în contextul actual, al pandemiei de coronavirus.

Acest fapt ar avea efecte pozitive și asupra eforturilor de combatere a crizei climatice, susțin semnatarii scrisorii.

Ei spun și că printr-o regândire a programului de lucru s-ar putea reduce și consumul de energie.:

„De-a lungul istoriei, programul redus de lucru a fost folosit în vreme de criză şi de recesiune economică. Pentru progresul civizilaţiei, a sosit momentul să profităm de această oportunitate pentru a merge spre săptămâna redusă de lucru”

În ultimii ani, propunerile de instituire a unei săptămâni de lucru redusă la patru zile a atras atenția din ce în ce mai mult companiilor.

Analizele acestora arată că aplicarea unei astfel de măsuri ar contribui la creşterea productivităţii şi la o mai bună sănătate mintală a angajaţilor.

O cercetare recentă, data publicității în Marea Britanie arată că un program redus de lucru în sectorul public ar putea duce la crearea a peste 500.000 de noi locuri de muncă, și ar ajuta la limitarea șomajului.

Potrivit specialiștilor, un astfel de program redus de lucru ar avea mai multe avantaje, la fel ca și munca de acasă.

Anul trecut unul dintre cele mai mari sindicate din Germania, IG Metall, propunea introducerea unei astfel de măsuri, pentru a salva mii de locuri de muncă din sectorul auto.

Marile grupuri de afaceri nu agreează însă ideea, ca și alte grupuri de afaceri și de politicienii de centru dreapta.

Ei consideră că munca mai puțină ar afecta nivelul de viață al lucrătorilor.

 

Articolul precedentApartament în flăcări
Articolul următorKlaus Iohannis, declarații după ședința de urgentă de la Palatul Cotroceni