Șeful Statului Major al forțelor armate din Polonia, Generalul Rajmund Andrzejczak, a cerut o reacție mai fermă din partea NATO la amenințările nucleare ale Rusiei. El a subliniat necesitatea de a mobiliza mai multe avioane cu capabilități nucleare, în contextul în care Rusia a staționat arme nucleare tactice în Belarus. Andrzejczak a comparat Rusia cu un gangster care vine înarmat la o întâlnire, în timp ce Occidentul pare nepregătit.

Generalul a argumentat că NATO, ca organizație cu un tratat nuclear, ar trebui să fie mai proactivă și mai puternică în fața Rusiei. El a menționat că în deceniile ’70 și ’80, o treime din bombardierele B-52 erau în aer în mod constant, echipate cu arme nucleare și cu piloți pregătiți să intervină. Andrzejczak a îndemnat la o schimbare a discursului și a criticat tăcerea care a urmat după ce președintele Poloniei, Andrzej Duda, a cerut să se alăture programului de partajare a armelor nucleare al NATO.

În ceea ce privește partajarea nucleară, generalul a explicat că aceasta permite țărilor membre fără arme nucleare să participe la planificarea utilizării acestora de către NATO. Armele sunt găzduite de anumite țări, dar rămân sub controlul SUA.

Andrzejczak s-a întrebat și ce ar face NATO în cazul unui atac asupra teritoriilor sale de către grupul Wagner, o companie militară privată rusă. El a subliniat că această problemă este deosebit de sensibilă pentru Polonia, care are frontiere directe cu Kaliningrad și Belarus.

La un forum economic din Polonia, generalul a avertizat că dacă Ucraina pierde războiul și Belarus se apropie și mai mult de Rusia, cheltuielile Poloniei pentru apărare și o armată de 300.000 de oameni nu vor fi suficiente. El a adăugat că, în acest context, China reprezintă și ea o amenințare.

În final, Andrzejczak a exprimat îndoieli că Phenianul ar furniza arme Rusiei fără aprobarea Chinei. El a avertizat că Rusia este foarte activă în Polonia și că ar putea încerca să creeze o criză în alegerile viitoare din țară.

Articolul precedentIntâlnire crucială la București. Zeci de lideri europeni, discuții cu Iohannis și Ciolacu, pe fondul tensiunilor create de incidentul cu dronele rusești căzute în România
Articolul următorCe salarii au profesorii din sistemul privat de învățământ