În noaptea de 26 spre 27 martie se trece la ora de vară. Ceasurile se dau cu o oră înainte. Ora 3:00 devine ora 4:00.

27 martie 2022 este cea mai scurtă zi a anului, având, teoretic, 23 de ore.

În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore, la ora de iarnă).

Trecerea la ora de vară 2022 se va face la o săptămână după echinocțiul de primăvară din 20 martie, când ziua a fost egală cu noaptea.

Din acest moment ziua începe „să crească” și noaptea să scadă până la solstițul de vară din 21 iunie 2022. 

La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00. 

În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore, la ora de iarnă).

În noaptea de 29 spre 30 octombrie 2022, când se trece din nou la ora de iarnă, durata nopții să câștige o oră în plus.

Ora de iarnă este considerată însă ora normală, ora naturală.

CFR Călători nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia urmând a se efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor.

Trenurile operate de CFR Călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 26/27 martie a.c. la ora 03:00, care va deveni ora 04.00. După ora 04.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.

Trenurile aflate în circulație după ora 03:00, care devine ora 04:00, își vor continua mersul până la stația de destinație, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 04.00 – 05.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului.

Pentru că şi în ţările vecine trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi de duminică, 27 martie 2022, între staţiile de frontieră cu țările vecine, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren actual.

Articolul precedentMinistru: Proprietarii de suprafeţe agricole care vor curăţa terenurile prin incendiere vor pierde subvenţiile agricole
Articolul următorCULISELE STATULUI PARALEL. SRI recrutează din facultățile civile