Tot mai multe voci din PNL cheamă la refacerea alianței cu USR și UDMR. Un pas natural ar fi, spun acestea, revenirea la Coaliția de guvernare. Un lucru e cert, însă: indiferent de calculele politice, partidul trebuie să dea dovadă de flexibilitate în negocieri. Alianța cu PSD, atrag atenția aceleași voci, ar distruge PNL. Și, cel mai probabil, iremediabil!

Să le luăm pe rând: se știe, voturile PNL au fost obținute pe un discurs anti-PSD. Acum, PNL își contrazice propriul discurs politic anti-PSD din ultimii ani. Iohannis – la fel, dacă acceptă o alianță PNL – PSD.

Cum poate PNL să facă alianță cu premierii lui Dragnea? Cu Sorin Grindeanu și Mihai Tudose? Să ne reamintim un detaliu deloc de neglijat: Grindeanu este cunoscut drept „premierul OUG 13”!

Argumentul că PNL, USR, UDMR și minoritățile nu au voturile necesare pentru învestirea Guvernului este o simplă propagandă. 

La ora actuală, matematica parlamentară arată în felul următor: PNL, UDMR, USR și minoritățile au 262 de voturi. Chiar dacă îi scădem pe cei 15 parlamentari ai lui Ludovic Orban, tot avem 247 de voturi, adică mai mult decât ar fi necesare pentru învestirea Guvernului și formarea unei majorități parlamentare. Chiar și așa, PNL ar obține probabil și o parte din voturile lui Orban, având în vedere că ar avea loc discuții individuale.

Poate cel mai important aspect la care liberalii trebuie să reflecteze – și s-o facă bine! – este acela că, într-o alianță cu PSD, PNL ar fi sugrumat: PSD deja cere funcția de prim ministru… Cum ar fi ca PNL să nu mai aibă premierul?

Mai mult, în această formulă, Dacian Cioloș are cale liberă la prezidențiale: PNL are (ne)șanse mari să piardă tot în 2024, inclusiv prezidențialele. USR o să crească mult în opoziție, cu PSD și PNL la putere, supuși erodării electorale.

Articolul precedentCum a ajuns Iohannis la mâna PNL. Președintele jucător „trăiește” din mila lui Cîțu
Articolul următorVoiculescu simte mirosul banilor. Nici nu a intrat PSD la guvernare și PPU-SL face acord politic cu partidul condus de Ciolacu