Calendar ortodox 2020, 2 ianuarie. Sfântul Serafim de Sarov şi Sfântul Silvestru.

Sfântul Serafim de Sarov s-a născut în Rusia la 19 iulie 1759 într-o epocă în care iluminismul pregătea timpurile întunecate ale ateismului şi al persecuţiei religioase. Era fiul unor negustori cucernici din oraşul Kursk şi când era copil a fost binecuvântat de Maica Domnului care l-a vindecat în mod miraculos.

Uşa chiliei sale era deschisă oricui, până târziu în noapte. Îşi saluta vizitatorii cu veselie, zicându-le: „Bucuria mea, Hristos a înviat!”; dovedea o bucurie cu totul specială faţă de păcătoşii care veneau la el pocăindu-se, ca Fiul risipitor care se întoarce la Tatăl (Luca 11). Blândeţea sa neobişnuită înmuia inimile cele mai aspre, umilinţa să îi smerea pe cei mândri, făcându-i să verse lacrimi de copil. Pentru cei mari, ca şi pentru oamenii din popor, chilia „sărmanului Serafim” era asemenea unui pridvor al cerului. O convorbire cu el sau o simplă binecuvântare deveneau adevărate întâlniri cu Dumnezeu, capabile să schimbe cu totul sensul vieţii lor.

Datorită darului înainte vederii, el citea în inimile păcătoşilor, dezvăluind cele ce ei nu îndrăzneau să mărturisească, răspundea la scrisori fără a le deschide şi ştia să dea fiecăruia sfatul, mângâierea, încurajarea şi mustrarea de care aveau nevoie.(Doxologia)

Sfântul Silvestru s-a născut în Cetatea Romei, a trăit în vremea lui Diocleţian, iar când a murit papa Militiade a fost ales episcopul Cetăţii Eterne. Este cel ce la catehizat şi l-a botezat pe împăratul Constantin cel Mare, a luptat pentru mărturisirea adevărului într-o vreme în care se nega Dumnezeirea lui Hristos. A trecut trecut la viaţa meşnică în anul 335. 

La 2 ianuarie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

Sfântul mucenic Taghen;

Sfinţii Teopempt şi Teodota;

Cuviosul Marcu cel surd;

Sfântul mucenic Vasile din Ancira;

Sfântul Serghie şi sfântul Teopist;

Cuviosul părintelui nostru Cosma, arhiepiscopul Constantinopolului, făcătorul de minuni;

Sfântul Mucenic Zorz.

 

Articolul precedentVaccinarea, amânată în unele centre medicale din țară
Articolul următorTemperaturi ridicate și ploi în ianuarie