Sindicaliştii din Finanțe anunță proteste în faţa Ministerului Finanţelor după ce Guvernul a publicat măsurile fiscale.

„Mari pişicheri guvernanţii aştia ai noştri. Luni dau pe surse ultima variantă a ordonanței austerității în care se dădea posibilitatea ministrului să emită ordin de egalizare a salariilor la maximul existent în plată, iar marţi pun ordonanţa în transparenţă decizională, dar fără acea prevedere. Asta înţeleg ei prin transparenţă. Complet neserioşi, ce să mai zicem”, a scris, marţi, Dorin Modure pe pagina de Facebook.

”Vom întreprinde, împreună cu membrii noştri, toate acţiunile pentru care aceştia ne-au împuternicit. Joi vom protesta în faţa Ministerului Finanţelor, împreună cu alţi colegi din BNS”, a mai scris liderul sindical.

Mai multe federaţii sindicale afiliate la Blocul Naţional Sindical anunţă că vor protesta, joi, în faţa Ministerului Finanţelor, faţă de măsurile anunţate de Guvern. Sindicaliştii anunţă că vor participa cel putin 1.500 de persoane.

Guvernul a prezentat planul de austeritate fiscală. Deficitul, redus și prin taxarea românilor de rând

Guvernul a publicat în transparență decizională Legea privind măsurile fiscale prin care se urmarește reducerea deficitului bugetar. Încălzirea în sistem centralizat s-ar putea scumpi, la fel și produsele din alcool și tutun. Pe de altă parte, băncile vor fi impozitate pentru câștigurile uriașe din dobânzi, iar instituțiile statului intră în reorganizare. 

Premierul Marcel Ciolacu va merge în fața Parlamentului, în cursul acestei săptămâni, unde își va angaja răspunderea pe acest proiect de lege.

O serie de taxe și impozite care se vor majora în mod direct sau indirect (prin elimminarea unor facilități și scutirti) îi afectează direct de românii de rând. Este vorba, de exemplu, despre eliminarea scutirilor de taxe a anumutor categorii de salariați sau de eliminarea TVA.

 NOILE TAXE CUPRINSE ÎN PROIECT

– impozit de 1% din cifra de afaceri a băncilor
– 0,3 % pentru clădiri rezidențiale (săgeată în sus) 500.000 euro
– 0,3% mașini și iahturi (săgeată în sus) 75.000 euro
– creșterea TVA (energie termică, panouri fotovoltaice, cluburi, săli de sport și festivaluri)
– creșterea accizelor la alcool și tutun
– eliminarea scutirilor de taxe (IT, construcții, agricultură)
– noi cote de impozitare pentru microîntreprinderi
– impozit pe cifra de afaceri pentru companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro

Sursa: Realitatea PLUS/ Proiect lege măsuri fiscal-bugetare

Pe de altă parte, Guvernul promite să va reduce și o serie de cheltuieli cu aparatul bugetar

– eliminarea a 200.000 de posturi vacante
– tichete de masă înlocuite cu bani cash
– vouchere de vacanță doar pentru bugetarii cu salarii de până în 8.000 lei
– comasarea sau regionalizarea unor instituții
– reducerea numărului de consilieri cu 50%
– reducerea numărului de secretari de stat cu 30%

Sursa: Realitatea PLUS/ Proiect lege măsuri fiscal-bugetare

Proiectul de lege de pe Ministerul Finanțelor

Expunere de motive

Ca afect general, inițiatorii estimează  că anul acesta se va realiza o economie de 631 de milioane de lei, strict din reducerea cheltuielilor bugetare, pentru că măsurile fiscale se vor aplica de la începutul anului viitor.

Astfel, în 2024, guvernul estimează că va avea un plus bugetar de circa 20 de miliarde de lei, în condițiile în care economia bugetară reprezintă doar 3,4 miliarde, iar încasările din taxe și impozite aproape 16,5 miliarde de lei.

 

Imagine 

 

 

Articolul precedentAlexandra Păcuraru: „Voi lupta cu toată forța mea împotriva nenorociților care vând tinerilor, pe bani grei, moartea!”
Articolul următorVremea 20 septembrie – Ploi locale și temperaturi de 30 de grade